Koje je zdravije: Crno ili belo grožđe?

Postoje različite vrste grožđa, a glavna razlika koju vidimo je u boji. Ima li razlike i u dejstvu na organizam?

Izvor: hayat.ba

Sreda, 31.08.2022.

13:08

Koje je zdravije: Crno ili belo grožđe?
Foto: Profimedia

Sa stanovišta količine minerala i vitamina, varijacije između različitih sorti grožđa su minimalne. Sve sorte se uglavnom sastoje od vode i bogate su fruktozom. I zeleno i crno grožđe imaju iste zdravstvene prednosti. Jedina razlika između belog i crnog grožđa je u tome što grožđe u tamnijim nijansama ima mnogo veću količinu resveratrola.

Crno i crveno grožđe ima resveratrol. Resveratrol je poznat uglavnom po pozitivnom efektu na starenje. Takođe pomaže u kontroli šećera u krvi jer povećava lučenje insulina u vašem telu.

Seme i kožica crvenog grožđa, osim toga, imaju i veliku količinu vlakana.

Grožđe je bogato vitaminima B1, B6, B2, A i C; ima bakra, gvožđa, magnezijuma, cinka, kalijuma i natrijuma; i organske kiseline, jabučne, vinske i limunske. U kožici crvenog grožđa koncentrisani su brojni polifenoli (pre svega resveratrol), koji smanjuju potrošnju energije, nakupljanje masti u jetri, šećer u krvi, pa čak i snižavaju krvni pritisak. Što se tiče kalorija grožđa, to je oko 60 na 100 grama, tako da je niskokalorično voće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: