Prevencija 0

20.04.2024.

9:56

Ovi simptomi tokom noći mogu ukazivati da imate visok pritisak

Visok krvni pritisak je veoma opasan jer vremenom može oštetiti arterije, povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara.

Izvor: b92.net/klix.ba

Ovi simptomi tokom noći mogu ukazivati da imate visok pritisak
Shutterstock/Prostock-studio

Podeli:

Ako se ne kontroliše, može uticati i na funkciju bubrega i oštetiti pamćenje i vid. Stoga je važno obratiti pažnju na manje poznate simptome koji to otkrivaju.

Od hrkanja do čestog mokrenja noću, postoje određeni znaci visokog krvnog pritiska noću koji vas mogu upozoriti na ovo stanje.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Digital Medicine, ljudi koji provode više vremena hrčući noću imaju veći rizik od visokog krvnog pritiska. Postoje i drugi znaci i simptomi na koje treba obratiti pažnju. Psihijatar i suosnivač Emoneedsa, Gorav Gupta, otkrio je manje poznate, ali upozoravajuće simptome visokog krvnog pritiska koji se javljaju tokom noći.

Hrkanje

Jedan od uobičajenih pokazatelja visokog krvnog pritiska je hrkanje, posebno ako je praćeno pauzama u disanju, poznatom kao apneja u snu. Hrkanje se javlja kada se disajni put delimično blokira, što izaziva vibracije u tkivima grla.

Međutim, kod osoba sa hipertenzijom, hrkanje može signalizirati više od apneje za vreme spavanja, tako da može ukazivati na ograničen protok krvi zbog suženih krvnih sudova, što je znak visokog krvnog pritiska.

Nesanica

Iako mnogi faktori mogu doprineti nesanici, kao što su stres, anksioznost ili loša higijena sna, visok krvni pritisak ili hipertenzija mogu poremetiti prirodni ciklus spavanja tela, što otežava spavanje tokom cele noći.

Nemiran san

Česta buđenja ili nemiran san mogu ukazivati na probleme vezane za hipertenziju, jer visok krvni pritisak može uzrokovati da se često budite.

Prekomerno mokrenje

Nikturija ili prekomerno mokrenje tokom noći mogu biti simptom hipertenzije. Visok krvni pritisak može opteretiti bubrege, što dovodi do povećane proizvodnje urina i potrebe da se češće budite radi mokrenja.

Glavobolja

Glavobolja nakon buđenja ili tokom noći takođe može biti znak visokog krvnog pritiska. Takve glavobolje su obično najintenzivnije ujutru jer krvni pritisak prirodno raste tokom spavanja i dostiže vrhunac u ranim jutarnjim satima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: