Prevencija 1

15.04.2024.

8:26

Ova jednostavna životna promena može neverovatno da snizi visok pritisak

Pokušavate da snizite krvni pritisak? Svaki dan malo manje sedite i mogli biste da vidite iznenađujuće rezultate, kažu stručnjaci.

Izvor: Index.hr

Ova jednostavna životna promena može neverovatno da snizi visok pritisak
Shutterstock/Prostock-studio

Podeli:

U jama Open Network-u prošlog meseca objavljena je studija koja je posmatrala 283 starije osobe u dobi od 60 do 89 godina, koje su podeljene u dve grupe: interventnu i kontrolnu.

Članovi kontrolne grupe bili su uključeni u deset susreta s trenerom koji im je pomogao da postave ciljeve za zdraviji život. Članovi interventne grupe dobili su stajaći radni sto i uređaj za praćenje fitnessa koji ih je podsećao na pauze tokom dugotrajnog sedenja.

Pokazalo se da je interventna skupina smanjila dnevno vreme provedeno u sedećem položaju za oko 32 minuta, dok kontrolna skupina nije iskusila nikakve promene u količini sedenja. Takođe, krvni pritisak ispitanika interventne grupe bio je smanjen, što sugeriše da samo 30 minuta manje sedenja dnevno može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Naučnici su zaključili da su u populacijama s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i povezanih zdravstvenih ishoda, male promene u obrascima sedenja dovoljne za poboljšanje njihovog krvnog pritiska.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: