Hrana, nega i san - sve što bebi treba

Kada su bebine potrebe zadovoljene, mir u kući je zagarantovan! A koje su to bebine potrebe koje se nikako ne smeju zanemarivati? Upravo one najosnovnije, a tiču se hrane, spavanja i odgovarajuće nege. U tim aspektima se ne sme grešiti. Lepo kažu stariji ljudi, kada je beba čista i nahranjena tu ne manjka ni dovoljno sna.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2022.

11:00

Hrana, nega i san - sve što bebi treba
Foto: Profimedia

Međutim to nije sve! I one malo manje važne potrebe traže svoje mesto i svoje zadovoljenje. Hm, a kako sve to postići? Čarobne formule slede u nastavku.

Bebi treba adekvatna nega kože

Opšte je poznato da je bebina koža veoma osetljiv organ, podložan raznim spoljašnjim uticajima koji itekako mogu oštetiti ovu zaštitnu barijeru. Da bi razvoj kože išao dobrom putanjom i da bi se jačala i unapređivala funkcija kože, neophodno je primeniti odgovarajuću negu.

Nega kože novorođenčeta sprovodi se od samog rođenja. Dakle odmah nakon dolaska iz porodilišta neophodno je staviti akcenat na negu bebine kože.

To podrazumeva više stvari. Nega kože sprovodi se tokom kupanja, pa tu treba da se nađe kvalitetna kupka za bebe, dečiji sapun kao i šampon. Ovo su neki najosnovniji proizvodi koji se koriste za bebinu higijenu.

Osim tokom kupanja, nega kože se sprovodi i tokom svakog presvlačenja mazanjem pelenske regije radi sprečavanja pojave pelenskog osipa.

Svi ovi aspekti nege zajedno čine da bebina koža jača svoju zaštitinu funkciju i postane otporna na negativne uticaje iz sredine.

Sve to je moguće postići jedino uz kvalitetnu bebi kozmetiku. Pod tim se naravno misli na kozmetiku koja je prirodnog porekla ili na biljnoj bazi. Dakle, bez bilo kakvih veštačkih i štetnih sastojaka. Takvi proizvodi su dostupni na tržištu i uz malo truda mogu biti deo bebine svakodnevne nege. Pravilnim odabirom kozmetičkih preparata bebina koža će biti nahranjena, a svaka beba vesela i zadovoljna.

Bebama je neophodna kvalitetna hrana

Nažalost nemaju sve bebe tu privilegiju da budu dojene. Premda je to napreporučljivija opcija kada je hrana u pitanju, majčino mleko se u današnje vreme može zameniti odgovarajućom mlečnom formulom.

Iako to mnogima nije omiljena opcija, činjenica je da su mlečne formule veoma dobra zamena za majčino mleko. Dobra strana ove ishrane je u tome što su mlečne formule prilagođene različitim potrebama beba. Upravo se iz tog razloga na njima nalaze brojevi koji označavaju uzrast za koji je formula namenjena. Zatim postoje specijalne formule koje su prilagođene osetljivijim mališanima.

Mleko za bebe obezbeđuje neophodne hranljive sastojke koji su prilagođeni svakom uzrastu. Na taj način se obezbeđuje stroga kontrola unete količine hrane, a samim tim i hranljivih sastojaka.

Bebama je hrana osnovna potreba, a pravilnim odabirom mlečne formule postaje i više od toga.

Ljubav i pažnja

Iako se potrebe za ljubavlju i pažnjom ne svrstavaju u primarne već zauzimaju neke više lestvice u hijerarhiji potreba, nikako ne smeju biti zaboravljene i zapostavljene.

Bebu nije dovoljno samo nahraniti, presvući i staviti u krevetac na spavanje. Naravno da se neće buniti jer nema mehanizama za to, ali treba imati na umu sledeće. Bebe su živa bića koja imaju potrebe za ljubavlju i pažnjom iako to ne iskazuju.

Ono što je sigurno i naučno dokazano jeste da kada im se ljubav i pažnja pruža kroz maženje i kontakt kože na kožu itekako se poboljšavaju fiziološki parametri. Sve to doprinosi tome da beba bude smirenija i da lakše utone u san.

Nežno uspavljivanje i dovoljno sna, potreba je svake bebe

Tek rođena beba u spavanju provede i do dvadeset sati u toku jednog dana. Da, tako reći skoro pa prespava dan. Roditelji koji imaju sreće, tokom prvih dana sa bebom uspevaju malo i da odmore. Kako vreme odmiče smanjuju se i potrebe beba za količinom sna. Što je beba starija to sve manje sati provede spavajući.

Bez brige, do godinu dana može se očekivati da to u toku jednog dana bude od 12-14 sati, u zavisnosti od bebinih individualnih potreba i ritma dana.

Kada je spavanje u pitanju nije dovoljno voditi računa samo o količini sna, odnosno o broju sati koji se provedu u spavanju. Važan segment spavanja je i ono što prethodi, a to je uspavljivanje. Tehnike uspavljivanja koje roditelji primenjuju su različite. Od stavljanja u krevetac i tehnika samouspavljivanja do neumornog nosanja i nunanja kako bi se san prizvao. Ko će šta primeniti vrlo je individualno.

Stručnjaci uglavnom preporučuju da se teži samouspavljivanju. Da bi se u tome uspelo, poželjno je da samouspavljivanju prethodi rutina koja se sprovodi pred spavanje. Doktorka PIlar Svetlana preporučuje da se jedan deo te rutine odnosi na primenu kvalitetne prirodne kozmetike koja će pružiti prijatan osećaj svakoj bebi. Kada je beba negovana i bez bilo kakvih tegoba na koži, to itekako povećava šansu za kvalitetniji san.

Bebama su potrebni srećni i odmorni roditelji

Kada se govori o bebinim potrebama uvek se akcenat stavlja na fiziološke potrebe koje služe opstanku u životu. Zvuči pomalo surovo, zar ne? Prilično.

Međutim da bi te osnovne potrebe bile zadovoljene, neophodno je da bebe imaju roditelje koji će to obezbediti. E zato je vrlo važna potreba koja se često zaboravlja i potreba za srećnim roditeljima koji uspevaju pomalo i da odmore kako bi napunili baterije.

Premoreni i istresirani roditelji, teško mogu biti kvalitetni roditelji svojoj bebi. Iako se trude, umor, stres i problemi vrlo često nadjačaju želju i mogućnost da se bude dobar roditelj. Kada dođe vreme za spavanje, a beba baš tada odluči da održi solistički koncert, umoran roditelj neće imati baš puno snage i strpljenja da tapše u prvim redovima. Najradije bi istrčao iz koncertne sale, ali to je teško izvodljivo. Zato se nikako ne smeju zaboraviti i te bebine potrebe koje one naravno ne umeju da saopšte.

Svako ljudsko biće ima svoje potrebe koje se razlikuju i menjaju u odnosu na godine. Bebe su definitivno najzahtevnije jer su njihove potrebe neodložne, a neophodno je da ih zadovolje drugi odrasli koji su pristali na tu ulogu. To je razlog da se vodi računa o toj piramidi potreba i da se redom zadovoljavaju potrebe najmlađih i najslađih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: