Iako ovi lekovi mogu da izazovu rak, u Srbiji neće biti povučeni VIDEO

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) izdala je hitno upozorenje lekarima i pacijentima na rizik od štetnosti lekova za visok pritisak. Lekovi koji su u izuzetno širokoj primeni u Srbiji, jer se daju svim pacijentima obolelim od hipetenzije, a sadrže aktivnu suptancu hidrohlortiazid mogu da izazovu nemelanomski rak kože.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Prestajete da lečite visok pritisak?
  Nema problema,vidimo se uskoro...

  Kardiolog
  (Kardiolog, 30. novembar 2018 21:48)

  # Link komentara

 2. A niko se ne pita odakle nam visok pritisak? Mislite da je normalno da se ima visok pritisak i da si ceo život na lekovima? E pa nije. Istražite malo kako žive i šta jedu Japanci, ruralni Kinezi, Tarahumara indijanci, ruralna Afrika, studije postoje. Plave Zone pogotovu. Visok pritisak je nepostojeći. Ali ne postoje ni šnicle od pola kile, big mekovi, osamnest jaja u torti, litar jogurta za doručak, kilo sira u senviču, koka kole i ostalo smeće.
  (Bojan, 18. novembar 2018 19:36)

  # Link komentara

 3. FERVEX je zabranjen u celoj EU! 
  (Fibonacci, 16. novembar 2018 10:11) 

  U Grčkoj, mojoj matičnoj zemlji, Fervex nije zabranjen, koristim ga redovno. Takođe, ovaj članak je o lekovima za visok krvni pritisak tipa Metoprolol. 

  Takođe, ne znam zašto bi se Fervex zabranjivao kada sadrži Paracetamol, Feniramin koji je antihistaminik + antiholinergik. Moja pretraga na Google nije mi donela nijedan podatak da je Fervex zabranjen bilo gde.
  (Vanja Petrović, 17. novembar 2018 19:39)

  ja sam obisao pola evrope i govorim iz prve ruke. a
  grcka je bas merodavna drzava koja stiti svoje gradjane...
  fascinanto je kako se uvek nadje neki nas pametnjakovic koji je pametniji od EU.
  IQ shoes
   (Fibonacci, 18. novembar 2018 10:27)

  # Link komentara

 4. Normalno da ih neće povući,dok ima ovaca koje to gutaju,zdravstvo koje to plaća poreskim parama farmaciji,što bi??
   (Dr.Mengele, 17. novembar 2018 22:20)

  # Link komentara

 5. FERVEX je zabranjen u celoj EU!
  (Fibonacci, 16. novembar 2018 10:11)

  U Grčkoj, mojoj matičnoj zemlji, Fervex nije zabranjen, koristim ga redovno. Takođe, ovaj članak je o lekovima za visok krvni pritisak tipa Metoprolol.

  Takođe, ne znam zašto bi se Fervex zabranjivao kada sadrži Paracetamol, Feniramin koji je antihistaminik + antiholinergik. Moja pretraga na Google nije mi donela nijedan podatak da je Fervex zabranjen bilo gde.
  (Vanja Petrović, 17. novembar 2018 19:39)

  # Link komentara

 6. Većina ovih lijekova ne sadrži ovaj diuretik što ste vi naveli i nije istina da je došla obavjest u države EU. Ja sam magistra farmacije i radim u apoteci u Beču i nikakvu obavjest nismo dobili.
  (Mag.pharm., 17. novembar 2018 19:10)

  # Link komentara

 7. Pa ionako Srbistanci umiru od raka, šta sad!
   (Smuleco, 17. novembar 2018 10:43)

  # Link komentara

 8. bbc stalno negativu o srbiji
  (diki, 17. novembar 2018 07:12)

  # Link komentara

 9. Za komentatora koji predpostavlja da ce se umesto spomenutih lekova
  prodavati 20x skuplji, mogu samo da mu saopstim da niposto nije u pravu.

  Muz koristi Lodoz godinama, cena mu je kako gdee uglavnom oko 600.din. Danas je pozvao prijatelja vrsnog kardiologa, koji mu je i preporucio Lodoz(iako ima zamena koja se ovde proizvodi i niza je cena)-to mu je takodje rekao,muz se odlucio za Lodoz.
  Danas mu je rekao sta da uzme umesto Lodoza, nemacki lek je u pitanju, a cena mu je necete verovatinesto preko 300.din, bez reccepta. Samo treba pitati prave ljude. Inace na ruci muza pojavile su se dve lezije, stalno sam se pitala odkuda to, e sada sam saznala!
  (vev, 17. novembar 2018 02:48)

  # Link komentara

 10. znaci ako koristim lek bez onog "plus" onda je ok?
  (sergio, 16. novembar 2018 23:48)

  # Link komentara

 11. Хм...вест је бајата, неколико месеци је стара. Амреичка FDA и европска агенција за лекове су тачно навеле које фармацеутске куће треба да повуку лекове. Наравно, упозориле су грађане да се хитно јаве лекарима како би добили заменску терапију.Генеричка супстанца која је база за лек против високог притиска контаминирана је супстанцом узрочником карцинома. Дакле, проблем је сировина од које се праве лекови који садрже хидрохлортиазид. Фабрика у којој се прави сировина је у Кини (случајно), а FDA је приметила да се карциногена супстанца појављује у сировини неколико година уназад. Стога је пала забрана продаје и повлачење лекова. Мој лек Валсакомби, који је на црној листи наше агенције, се продаје у Србији, а фабрика (из земље чланице ЕУ) није га повукла јер не користи генеричку супстанцу која је проблематична. Фармацеутска кућа је поставила саопштење на свој сајт, неколико дана после директиве ЕУ агенције за лекове, у коме каже "не користимо ништа из фабрике "XYZ" и наш производ је безбедан". Питао сам тада апотекарку о проблему који је недељама држао пажњу САД и ЕУ и ништа није знала да ми каже. Разумем, пар месеци пред одмор наши људи у владиним агенцијама више претражују локације где ће се одмарати него неки сајт европске агенције за лекове или тамо неке прекоокеанске FDA. Још и да упозоравају пред одмор, праве себи посао?. Тако да у се и у своје кљусе.
  (џангризалосаурус ст., 16. novembar 2018 23:09)

  # Link komentara

 12. Gluposti,ti lekovi su decenijama u primeni po toj logici trebali bi imati epidemiju ovih tumora kože u Srbiji što nije slučaj.
  (Jagodinac, 16. novembar 2018 22:39)

  # Link komentara

 13. Ovo su mudre reči mog penzionisanog kolege: "Sinko, nekada se četiri bolesti lečilo jednim lekom. Danas, ni četiri leka nisu dovoljna za lečenje jedne bolesti."Farmakomafija hara u dosluhu sa SZO.Posle ove vesti biće još veći udar na vakcinaciju i povećaće se jaz između lekara i pacijenata.
  (KadPorastemBićuKengur, 16. novembar 2018 10:32)

  A jos pre se bolesti nisu ni lecile. A vidi danas...
  (Haha, 16. novembar 2018 21:02)

  # Link komentara

 14. Komentari paranoidnog srblja izazivaju rak mozga.
  (Ovde rak, 16. novembar 2018 20:00)

  # Link komentara

 15. A ukupna smrtnost od planocelarnog je izuzetno mala a od bcc skoro pa zanemarljiva, u kombinaciji sa uzorkom "istraživanja"... hmmm meni miriše da naručilac toga ima neki 20x skuplji lek kao zamenu?
   (kaboom, 16. novembar 2018 16:51)

  # Link komentara

 16. Meni je kardiolog sa VMA prepisao Micardis dok moj "lekar" kojeg sam zamenio dodao +..i šta da mu radim? Imao sam pre 7 g. pritisak i upalu pluća, konstatovao da imam pritisak ali sam morao da idem kod privatnika da mi izleči upalu pluća; jer doktor nije mogao da ukapira da imam i pritisak i upalu pluča..? imam svu dokumentaciju crno na belo; da li mogu da ga tužim..?
   (Bane., 16. novembar 2018 16:07)

  # Link komentara

 17. Holly, i šta kažete, tensec, binevol, nebilet su beta blokatori. A beta blokatori koji usporavaju srčani rad su dobri za ljude koji imaju povišeni krvni pritisak, je l’ tako? Kao da ti ljudi imaju visok pritisak zato što imaju prejako srce pa su im potrebni medikamenti poput ovih da ga oslabe. Pored ovih beta blokatora postoje i oni koji deluju kao diuretici kao i oni koji smanjuju elastičnost krvnih sudova. Sve tri vrste medikamenata veštački smanjuju krvni pritisak ne adresirajući osnovni uzrok – suženje krvnih sudova izazvano dugogodišnjim upalnim procesima u njima. Da stvar bude gora, izazivaju čitav niz ozbiljnih problema, što sistemski što onako usputno poput pomenutog raka kože. Ovi medikamenti za snižavanje pritiska su zapravo slika i prilika čitavog farmaceutsko-lekarskog sistema koji se zasniva isključivo na profitu i nema apsolutno ništa sa ljudskim zdravljem. Medikamenti, iz marketinških razloga zvani lekovi, ne adresiraju uzrok već isključivo posledice problema i zbog toga moraju doživotno da se uzimaju pa se logično postavlja pitanje zašto bismo ih zvali lekovima kad ne leče apsolutno ništa. A pošto proizvode ozbiljnu štetu dovode do toga da pacijenti iz godine u godinu moraju da povećavaju broj „lekova“ koje piju svakodnevno i doživotno. Gle čuda, scenario kakav farmaceutska industrija samo poželeti može.
  (Dejan Milinković, 16. novembar 2018 16:05)

  # Link komentara

 18. pijem dva, a pio sam jos jedan sa ove liste, vec godinama...mora da je osiromaseni uranijum ponistio los efekat lekova jer dobro funkcionisem....oba su za pritisak i srce....a dijabetes sam sveo na gornju granicu kada sam skinuo 50kg tezine...za nekih godinu i po...i uprkos svemu, mislim da je ovde 90% propaganda
   (jedan od mnogih, 16. novembar 2018 15:55)

  # Link komentara

 19. nikad čuo ni za jedan (hvala bogu), ali hvala za listu
   (duki, 16. novembar 2018 15:48)

  # Link komentara

 20. Бели лук...лепо каже чича Милоје
   (mirko, 16. novembar 2018 15:15)

  # Link komentara

 21. Ovo su mudre reči mog penzionisanog kolege: "Sinko, nekada se četiri bolesti lečilo jednim lekom. Danas, ni četiri leka nisu dovoljna za lečenje jedne bolesti."Farmakomafija hara u dosluhu sa SZO.Posle ove vesti biće još veći udar na vakcinaciju i povećaće se jaz između lekara i pacijenata.
  (KadPorastemBićuKengur, 16. novembar 2018 10:32)
  Tako je, ali se nekada zivelo 65 godina u proseku a danas 80. To sto se nekada nismo znali da lecimo na pravi nacin ne treba da nas sputava danas. Inace, ovde je rec o supstanci koja se uglavnom nalazi u fiksnim kombinacijama (2 i vise leka u jednoj tableti), a vecina lekova navedena u clanku je zapravo ne sadrzi.
  (milence, 16. novembar 2018 15:10)

  # Link komentara

 22. LJudi, pocnite samo od toga da tablete koje pijete 10-20-50 godina ne zovete lekovi, jer se od leka izleci. To su tablete, koje odrzavaju stanje koje dovodi do toga da moraju stalno da se piju.

  Da biste se izlecili pre svega treba promeniti stanje duha i svesti i zaista se saziveti sa voljom da bude bolje(pricam o pritisku npr.) , i koristiti prirodni lek za snizavanje pritiska u vidu biljaka koje mozete naci i na internetu. Posle nekog vremena covek ozdravi. I hrana je lek isto.

  Eto to je lek, a ne tablete koje pijete(mo)
  (Jovica, 16. novembar 2018 15:06)

  # Link komentara

 23. "FERVEX je zabranjen u celoj EU!
  mislite o tome..."

  ...siris paniku bez potrebe...
  ...proizvodjac ga je povukao iz prodaje 2013. godine posto je u francuskoj u jednoj isporuci pronadjen enterokokus fekalis...
  ...potom je nastavljena normalna distribucija...

  ...sto se pomenutih lekova tice, neki od njih sadrze ACE inhibitor koji se pominje kao moguci prouzrokovac raka pluca...
  ...malo vise o tome...

  [link]/
  (kraja, 16. novembar 2018 14:57)

  # Link komentara

 24. Molim vas da kažete da navedeni lekovi samo neki hidrohlorgiazid, a ne dsvi neveddni, npr Monopril Plus ima, a Monopril bez plusa nema itd.
  Ne plašite narod!
  A i sko piju lek koji šteti tek nakln 11 godina se povećava šansa za rak kože U PROMILIMA!!!
  (Lala, 16. novembar 2018 14:51)

  # Link komentara

 25. od uvek bilo, jedno lecis drugo gnjecis, industrijska revolucija je bio zejtin sad ne valja vratite se na mast, kancerogena plazma bambi, valjali ovi lekovi sad ne valjaju, ljudi su sa prevelikom dozim antibiotika postali rezistentni, ko pije non stop antibiotik pa da bakterije postanu rwzistentne, nego trpaju antibiotike u meso i spricaju zivotinje pa je zbog toga nastala rezistencija, sad ljudima ne daju antibiotike, mrtvi bolesni idu ma posao dok ne crknu a zivotinjama i dalje daju da se ne razbole da bi prodali meso ili vec koji proizvod, ... ko je ovde lud?
   (d, 16. novembar 2018 14:47)

  # Link komentara

 26. FERVEX je zabranjen u celoj EU!
  mislite o tome...
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Fibonacci, 16. novembar 2018 10:11)

  koliko ja znam, nije zabranjen nego je zabranjena (od 2017) svaka prodaja (benz.pumpe, marketi i sl) izvan apoteka.

  bar je tako u madjarskoj, a oni su u eu.
  (netko, 16. novembar 2018 14:47)

  # Link komentara

 27. Problem je sto slepo verujemo institucijama i poklanjamo im svoje poverenje, tako smo nauceni od malih nogu, isto kao sto su i nasi roditelji pre nas, indoktrinirani smo kao vojnici koji misli da ako poginu u ratu ili se vrate kao invalidi da je to patriotizam, da sluze svojoj zemlji i narodu a ustvari sluze samo sistemu. Isto tako kad nam lekar prepise lek mi to uzimamo uz puno poverenje iako te lekove proizvodi farmaceutska industrija ciji je jedini interes profit, kupujemo hranu koje su proizvele korporacije ciji je jedini cilj isto profit i ne pitamo se sta sve mozda stavlju u tu hranu koju unosimo u svoj organizam. Nabrajanju nema kraja, drzave su se pretvorile u korporacije, a sistem u kome zivimo je nalik nekoj verskoj sekti, a gradjani kao da su hipnotisani, kao zombiji.
  (Alo Alo, 16. novembar 2018 14:38)

  # Link komentara

 28. sad bi neko trebalo da vas tuzi, jer izazivate paniku. skoro svi lekovi koje ste naveli ne sadrze hidrohlortiazid, vec njihove varijante sa oznakama PLUS, H, HD, HL.
  dakle monopril ne sadrzi, ali monopril PLUS da... itd.
  pogresnim izvestavanjem ljudi ce prestati da piju propisanu terapiju bez savetovanja sa lekarom, sto moze imati fatalne posledice...
  (resident, 16. novembar 2018 14:13)

  # Link komentara

 29. Holly, i šta kažete, tensec, binevol, nebilet su beta blokatori. A beta blokatori koji usporavaju srčani rad su dobri za ljude koji imaju povišeni krvni pritisak, je l’ tako? Kao da ti ljudi imaju visok pritisak zato što imaju prejako srce pa su im potrebni medikamenti poput ovih da ga oslabe. Pored ovih beta blokatora postoje i oni koji deluju kao diuretici kao i oni koji smanjuju elastičnost krvnih sudova. Sve tri vrste medikamenata veštački smanjuju krvni pritisak ne adresirajući osnovni uzrok – suženje krvnih sudova izazvano dugogodišnjim upalnim procesima u njima. Da stvar bude gora, izazivaju čitav niz ozbiljnih problema, što sistemski što onako usputno poput pomenutog raka kože. Ovi medikamenti za snižavanje pritiska su zapravo slika i prilika čitavog farmaceutsko-lekarskog sistema koji se zasniva isključivo na profitu i nema apsolutno ništa sa ljudskim zdravljem. Medikamenti, iz marketinških razloga zvani lekovi, ne adresiraju uzrok već isključivo posledice problema i zbog toga moraju doživotno da se uzimaju pa se logično postavlja pitanje zašto bismo ih zvali lekovima kad ne leče apsolutno ništa. A pošto proizvode ozbiljnu štetu dovode do toga da pacijenti iz godine u godinu moraju da povećavaju broj „lekova“ koje piju svakodnevno i doživotno. Gle čuda, scenario kakav farmaceutska industrija samo poželeti može.
  (Dejan Milinković, 16. novembar 2018 14:09)

  # Link komentara

 30. @ja: Ma nemoj! Kako se lako frljaš sa procentima i nečijim životima:(...uzgred, postoje i drugi lekovi za hipertenziju, ili kombinacija istih, koji nisu na bazi hidrohlortiazida, tako da je najbolje rešenje koristiti njih, bez straha da ćeš dobiti rak.
   (Smuleco, 16. novembar 2018 14:09)

  # Link komentara

 31. Beli luk, moringa i ulje crnog kima meni bolje pomaze
  (Atari, 16. novembar 2018 14:07)

  # Link komentara

 32. kod nas mimo sveta
   (vd, 16. novembar 2018 14:07)

  # Link komentara

 33. Većina onih koji komentarišu nisu ni pročitali članak u celini. Lek koji navodno izaziva karcinom je hidrohlortiazidom. o je diuretik koji je u upotrebi širom sveta. Većina ostalih lekova na listi nemaju veze sa hidrohlortiazidom. To su mahom beta blokatori, ACE inhibitori i sartani izuzetak su oni sa dodatkom plus ili kombo koji su u stvari kombinacije dva leka (ACE inhibitor+diuretik,sartan+diuretik). Trebalo je jasno naglasiti da se sumnja samo na hidrohlortiazidom a ne i na ostale lekove sa liste. Velika šteta može nastati prestankom uzimanja terapije. A ovima koji veruju u strašnu zaveru famakomafije savetujem da odmah prestanu sa lekovima i sačekaju mirno posledice tog čina...
  (oberin martel, 16. novembar 2018 14:07)

  # Link komentara

 34. Operisao sam BCC pre šest meseci. Tek nakon toga sam počeo da pijem Diunorm koji sadrži ovu supstancu o kojoj pričamo. BCC se nakon operacije vraća u preko 50% slučajeva ali ne metastazira, te stoga nije opasan. Veća je opasnost prestati piti lekove za pritisak nego dobiti BCC. BCC je bazo celularni carcinom kože. Iako sam znači u velikom riziku za ponovni BCC, neću prestati da pijem lekove za pritisak.
  Ovo vam je iskustvo nekoga ko ima problema sa obe bolesti...
  (milan, 16. novembar 2018 14:05)

  # Link komentara

 35. Ostavite lekove, ali suzbijte stres, nemaštinu, bedu, gužvu u saobraćaju, čekanje na šalteru, bahatost, osionost, kriminal, nekulturu i prostakluk i rak neće probiti granice. Lekovi su samo kap u moru.
   (djo, 16. novembar 2018 14:02)

  # Link komentara

 36. Nije problem!
  Samo podignite procenat koze pod tumorom koja vas klasifikuje kao osobu sa karcinomom i stvar je resena.
  (Mandrak, 16. novembar 2018 13:57)

  # Link komentara

 37. Imam 32 godine,a godinama svakodnevno pijem binevol i monopril....sad cujem ovo za monopril....strasno....nezna covek sta da radi.
   (Milos, 16. novembar 2018 13:47)

  # Link komentara

 38. kakav je problem sa lekom Tensek? moze neko detaljnije sa obijasni
   (Ibraaakadabra, 16. novembar 2018 13:41)

  # Link komentara

 39. Dezurni "doktor" mi je pripisao Yenidu zbog 140 sa 80, u trenutku kada sam malo spavao, bio nervozan i prehladjen...Moja doktorka se krstila posle i rekla da prestanem momentalno sa njim... Inace mi je pritisak 120+ sa 70+..."lek" sam bacio u djubre i pitam se ko ovog zaposli...
   (dezurni ekspert, 16. novembar 2018 13:35)

  # Link komentara

 40. Nema problema, prilagodicemo propise kao za aflatoksine..
  (mojjogurte, 16. novembar 2018 13:33)

  # Link komentara

 41. Ovima i odgovara da nas što manje ima
   (Fama, 16. novembar 2018 13:29)

  # Link komentara

 42. Pa kako vas nije sramota! Davali ste dozvolu za potencijalno opasam lek, a onda kažete : "Bez panike, ovi lekovi neće biti povučeni sa tržišta i nece izgubiti dozvolu"
   (Mića, 16. novembar 2018 13:09)

  # Link komentara

 43. Pa sramota je umreti zdrav!
  (samo da primetim, 16. novembar 2018 13:06)

  # Link komentara

 44. Molim Vas da ispravite gresku u tekstu: jedan od navedenih lekova se ne zove "kondiovan", vec "Ko-diovan" (ako cete po srpski) ili u originalu "Co-diovan". U pitanju je jaca verzija leka koji se zove "Diovan". Hvala.
  (Milos, 16. novembar 2018 12:58)

  # Link komentara

 45. Kaze se u tekstu da je studija radjena u Danskoj, pa pretpostavljam da je radjena na Dancima tako da njeni rezultati ne moraju nuzno da budu vazeci i za ljude iz drugih regija koji imaju drugaciji tip koze i izlozenost iste drugacijim spoljasnjim faktorima.
  (Donglai Pei, 16. novembar 2018 12:56)

  # Link komentara

 46. Ako ne uzimaš terapiju za hipertenziju, alternativa je da umreš, a ovi lekovi se koriste godinama, rizik postoji, kao što postoji i rizik da te udari auto na pešačkom prelazu. Nećemo zbog toga ukinuti automobile. Najgore što se nepismeni komentatori uključuju u diskusiju. Hipertenziju je realna, tu je postoji, i lečiti se mora.
   (marko, 16. novembar 2018 12:53)

  # Link komentara

 47. Dijabetes tipa 2 se lagano leči ishranom. To je ništa više nego insulinska rezistentnost. Počnite zdravije da se hranite, aktivirajte se i smrsajte. Dijabetes će nestati a i opšte stanje organizma će se drastično poboljšati, pa i kardiovaskularni sistem.
   (Mark, 16. novembar 2018 12:35)

  # Link komentara

 48. Neznanje i nebriga ce nas satreti!Ovakvo amatersko upozorenje ALIMS-a lekarima je bilo korisno samo nepismenim uzbunjivacima ove razularene rulje srpske.Umesto da se informacija razmeni u strucni krugovima,doze redukuju i povede se racuna,mi sada citamo senzacionalisticke naslove po stampi koje bacaju iznova blato na zdravstvo i zaposlene i izazivaju masovnu paniku.Ljudi ne razumeju korist ovog leka,cak i da ta mogucnost karcinoma postoji,njegova korist je nesaglediva obzirom da 47% Srba leči hipertenziju.Ovo vam je MMR vol.2....
   (medicinar, 16. novembar 2018 12:35)

  # Link komentara

 49. Pa ova vlast i hoce da nas unisti,svaki dan radi na tome da nas sve manje ima,zar to do sada niste primetili?
  (Tarantino, 16. novembar 2018 12:34)

  # Link komentara

 50. @ Huan Pablo Don Fernando

  Delim Vase misljenje. I meni se cini da sve ovo sto zivimo lici na eksperiment.
   (ArtuDitu, 16. novembar 2018 12:30)

  # Link komentara

 51. Znači, lekovi PROTIV visokog pritiska!
  ZA visoki pritisak su komentari...
  (TAP3AH, 16. novembar 2018 12:27)

  # Link komentara

 52. Holly, i šta kažete, tensec, binevol, nebilet su beta blokatori. A beta blokatori koji usporavaju srčani rad su dobri za ljude koji imaju povišeni krvni pritisak, je l’ tako? Kao da ti ljudi imaju visok pritisak zato što imaju prejako srce pa su im potrebni medikamenti poput ovih da ga oslabe. Pored ovih beta blokatora postoje i oni koji deluju kao diuretici kao i oni koji smanjuju elastičnost krvnih sudova. Sve tri vrste medikamenata veštački smanjuju krvni pritisak ne adresirajući osnovni uzrok – suženje krvnih sudova izazvano dugogodišnjim upalnim procesima u njima. Da stvar bude gora, izazivaju čitav niz ozbiljnih problema, što sistemski što onako usputno poput pomenutog raka kože. Ovi medikamenti za snižavanje pritiska su zapravo slika i prilika čitavog farmaceutsko-lekarskog sistema koji se zasniva isključivo na profitu i nema apsolutno ništa sa ljudskim zdravljem. Medikamenti, iz marketinških razloga zvani lekovi, ne adresiraju uzrok već isključivo posledice problema i zbog toga moraju doživotno da se uzimaju pa se logično postavlja pitanje zašto bismo ih zvali lekovima kad ne leče apsolutno ništa. A pošto proizvode ozbiljnu štetu dovode do toga da pacijenti iz godine u godinu moraju da povećavaju broj „lekova“ koje piju svakodnevno i doživotno. Gle čuda, scenario kakav farmaceutska industrija samo poželeti može.
  (Dejan Milinković, 16. novembar 2018 12:23)

  # Link komentara

 53. ja pijem Nebilet, i Monopril, kao jedinu terapiju za visok pritisak, jer imam dijabetis tip 2, i jedino oni pozitivno reaguju na snižavanje pritiska....šta sada raditi ????
  Odi na Simpleasfat.com ili pocast i videces kako je covek skineo 35kg za 6 meseci i ponistio tip 2 dijabetes!
  Nije laz, nije prevara!
  (W12DVS, 16. novembar 2018 12:16)

  # Link komentara

 54. ja sam ubedjen da srbija i srbi nekome sluze za eksperiment, plata 300 evra pa gledaju kako prezivljavamo, najskuplje gorivo u evropi skoro i niko se ne buni, dizu cene dok ne vide da je narod rekao dosta, komadaju zemlju dok narod ne kaze dosta, daju nam hranu pete kategorija da vide kako reagujemo, daju nam zabranjene i opasne lekove iz istog razloga, bombarduju nas osiromasenim uranijumom, politicari nas kradu i kradu i smeju nam se u facu, da bi videli prag tolerancije!!!
   (Huan Pablo Don Fernando, 16. novembar 2018 12:16)

  # Link komentara

 55. Zamenite kod svog lekara lek sa hidrohlortiazidom.
  Ima drugih bez te supstance.
  (marija, 16. novembar 2018 12:14)

  # Link komentara

 56. Ove tvrdnje su opasne i usmerene protiv zdravlja ljudi. Visok pritisak i dijabetes su ubice broj jedan svuda u svetu. Koliki je interes onih farm.kuca ciji lekovi za pritisak nisu na ovoj listi. Razmislite o tome. p.s. Ove vrste navedenih karcinoma su potpuno izlecive ako se otkriju na vreme tj dok tackica ne izraste u karfiol ili pecurku.
   (alek, 16. novembar 2018 12:11)

  # Link komentara

 57. Dva sa ove liste pijem 25 godina i evo me... Propaganda
   (bucika, 16. novembar 2018 12:07)

  # Link komentara

 58. Srbija zadnjih 30. godina izaziva rak.
  (Aleksej, 16. novembar 2018 12:07)

  # Link komentara

 59. Ono što ne piše u tekstu je da je istraživanje rađeno kod ljudi koji su godinama koristili visoke doze HCT, preko 50mg i preko 100mg. I da je rizik dozno zavistan, te i da nemaju podatke o porodičnoj anamnezi vezanoj za karcinom kože niti izlaganju UV zracima. Kod nas su na tržištu lekovi uglavnom sa 12.5mg i 6.25mg HCT. Takođe na ovom spisku su lekovi koji ne sadrže HCT i nisu u grupi diuretika, a za sada nema dokaza da beta blokatori, ACE inhibitori niti sartani povećavaju rizik od karcinoma. Dalja preporuka je da se pacijentima koji imaju nekog srdonika sa karcinomom kože ili su svakodnevno izloženi suncu zameni lek za pritisak. Pacijenti kojima je lek neophodan savetuje se UV zaštita, povremeni pregledi dermatologa jer je lek fotozenzitivan.
  (Zipped, 16. novembar 2018 12:06)

  # Link komentara

 60. Komentari su sjajan presek našeg društva. Par ljudi koji znaju o čemu pričaju utopljeni u glasnu gomilu koja komentariše po principu "kako mali Perica zamišlja (dodati oblast po želji)".
  (Drakče, 16. novembar 2018 12:06)

  # Link komentara

 61. Ako nekom buds od pomoci a vec je pomenut Fervex. Ja Sam izgubio sluh zbog Coldrex - a. Jednostavno nisam mogao DA izostanem sa posla pre nekoliko godina. Radio pod temperaturom po 10h. Popio Sam tri kesice tog dana a sledeceg jutra nisam imao sluh. Posle nekoliko Dana se povratio delimicno taman za aparat koji Sam Sam kupio. Cuvajte se I svako dobro.
  (Ivan, 16. novembar 2018 11:35)

  Druže, nisi ti izgubio sluh zbog pilula nego zato što nisi mogao da uzmeš 3 dana slobodno već si morao da radiš po 10 sati kad si bio bolestan.
  (Dule, 16. novembar 2018 11:55)

  # Link komentara

 62. @Ivan, pa ne treba piti 3 kesice, raditi kao konj i posle se cuditi gde je otisao sluh.
  (SAMO BAHATO, 16. novembar 2018 11:50)

  # Link komentara

 63. Znači mi plaćamo porez mafijašima...
   (Glavni arhivator, 16. novembar 2018 11:48)

  # Link komentara

 64. 1. Da li je negde u svetu neki od lekova sa ove liste zabranjen?
  2. Da li se neželjeno dejstvo može smanjiti nekim prirodnim preparatima kao Aronijom ili sl? Jer bi onda i Aroniju trebali da dobijamo na recept, a ne flašu da plaćamo 1.000 dinara.
  Na žalost i ja pijem 2 leka sa liste već 6 godina, posle infarkta miokarda, i ne smem da prekidam terapiju.
  (Miša, 16. novembar 2018 11:47)

  # Link komentara

 65. Šta znači da se nastavi sa upoterbom, ali sa oprezom? Pa, ljudi koji su skloni hipohondriji će, ako već piju ove lekove pa nastave, da prsnu potpuno. A, da, tu su onda kojekakvi lekovi za nervozu i depresiju. Ali, ne lezi vraže, lekovi iz te grupacije su im u veklikom procentu i prepisani zbog hipertenzije... Kako sistem brine o nama, unapred, a da toga nismo ni svesni.

  Ljudi, batalite SVE suhomesnate proizvode (bolje pojesti krišku leba bez ičega, nego sa paštetom na sebi), sav alkohol, kekseve, slatkiše, smanjite meso, i bacite se na šetnju i rad u dvorištu, ko ga ima. Dijabetes i hipertenzija su itekako rešivi...
  (Baš sam začuđen..., 16. novembar 2018 11:47)

  # Link komentara

 66. Pa naravno....dok nas sve ne pobiju
   (Goki, 16. novembar 2018 11:44)

  # Link komentara

 67. Sok aronije skida momentalno.
   (ns, 16. novembar 2018 11:43)

  # Link komentara

 68. Ne znam šta da vam kažem ljudi, borite se protiv mafije!! Nek vam umiru deca od dečije paralize, ali ni dinar mafiji. Padajte od srčanih udara u 38, ali bojkot mafiji do kraja!
  (DrE, 16. novembar 2018 11:41)

  # Link komentara

 69. Ljudi, neki od ovih lekova se koriste preko 50 godina.. Verujte da su sigurniji od "lekova nove generacije" o kojima se mnogo manje zna o neželjenim dejstvima..
  Ako već pričamo o farmaceutskoj mafiji, veća je šansa da hoće da diskredituju stare i jeftine lekove kako bi ih zamenili novim i skupljim..
   (zz, 16. novembar 2018 11:41)

  # Link komentara

 70. Ne prekidajte terapiju pre nego što se posavetujete sa lekarom. Određeni broj navedenih lekova u članku ne sadrži hidrohlortiazid. Sadrži Enalapril HCT, ne sadrži Enalapril. Sadrži Vivace plus, ne sadrži Vicace. Sadrži Binevol plus, ne sadrži sam Binevol i tako dalje.
   (Lekar, 16. novembar 2018 11:41)

  # Link komentara

 71. Nastavite sa terapijom dokle god na kozi ne primnetiute nesto neobicno...crni humor...
  (mlekadzija, 16. novembar 2018 11:39)

  # Link komentara

 72. doktor smrt ;)
   (Sta ucini to Karen Hačanove??!!??, 16. novembar 2018 11:38)

  # Link komentara

 73. I šta da se napiše na ovo...Ta farmaceutska industrija hara, godinama idu paranoidni dokumentarci, koji i da su 30% tačni to je već užas. A druga je priča što rodoljubi koji vole ovu zemlju, dozvoljavaju da ovoliko lekova bude na tržištu u Srbiji. Diže se prašina zbog toga ko je gde seo u Parizu, ili što je neki " izdajnik" reko da ga zabole što je Angola povukla priznanje Kosova, a na ovako krupne stvari ne postoji skoro nikakva reakcija u javnosti. Ovo je baš da se digne kuka i motika. Desni dušebrižnici, liberalni licemeri, impotentni levičari....svi zajedno ........
  (Dragan, 16. novembar 2018 11:36)

  # Link komentara

 74. Monopril je od prirodnih sastojaka!!!!
   (ranko, 16. novembar 2018 11:36)

  # Link komentara

 75. Ako nekom buds od pomoci a vec je pomenut Fervex. Ja Sam izgubio sluh zbog Coldrex - a. Jednostavno nisam mogao DA izostanem sa posla pre nekoliko godina. Radio pod temperaturom po 10h. Popio Sam tri kesice tog dana a sledeceg jutra nisam imao sluh. Posle nekoliko Dana se povratio delimicno taman za aparat koji Sam Sam kupio. Cuvajte se I svako dobro.
  (Ivan, 16. novembar 2018 11:35)

  # Link komentara

 76. Sta drugo i ocekivati u drzavi u kojoj se jedan covek pita za sve. Jadnicak nemoze sve da stigne.
  (mali Perica, 16. novembar 2018 11:35)

  # Link komentara

 77. Strašno!:(( 
  Znači, lečiš lekom kardio-vaskularne bolest, a zaradiš od istog rakčinu! Baš lepo, biraj od čega ćeš da umreš!
  (Smuleco, 16. novembar 2018 10:25)

  S tim što ako ne lečiš hipertenziju 90% ćeš ranije umreti, a mogućnost razvoja kancera od ovih lekova (ako je uopšte tačno) je 0,0005%.
   (ja, 16. novembar 2018 11:34)

  # Link komentara

 78. Da smo kao narod sreće da svi vi teoretičari zavere i skeptici dobrovoljno prestanete da pijete sve lekove kako biste zaj...li farmaceutsku mafiju i poživeli nam duže...
   (Elmer Fudd, 16. novembar 2018 11:34)

  # Link komentara

 79. Najveca mafija!
   (hm, 16. novembar 2018 11:32)

  # Link komentara

 80. Jeste, a zove se zdrava ishrana i zdrav način života.

  Lek bez nezeljenog dejstva nije lek.
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 16. novembar 2018 10:44)
  (Marko, 16. novembar 2018 11:31)

  # Link komentara

 81. tensec, binevol, nebilet su beta blokatori i veze nemaju sa hidrohlortijazidom! Usporavaju srcani rad i na taj nacin snizavaju krvni pritisak i deluju kardioprotektivno. Totalna glupost da se dovode u vezu i sve ovo napisano stavljaju pod upitnik! A, cak i ta studija je upitna jer je uzorak izuzetno mali, a populacija sa tog geogeafskog podrucja je i onako sklona raku koze! Treba ispratiti jedno 100 hiljada ljudi koji piju spomenuti diurerik, a pije ga i vise, pa tek onda govoriti o uzrocno-posledicnoj vezi.
   (holly, 16. novembar 2018 11:29)

  # Link komentara

 82. Koristiti samo prirodne lekove. Kod niskog pritiska poželjno je svađati se sa ženom a kod visokog udri po belom luku.
   (Bruka i stručnjaci, 16. novembar 2018 11:28)

  # Link komentara

 83. A ja pijem Nebilet, i Monopril, kao jedinu terapiju za visok pritisak, jer imam dijabetis tip 2, i jedino oni pozitivno reaguju na snižavanje pritiska....šta sada raditi ????
   (objektivan, 16. novembar 2018 11:27)

  # Link komentara

 84. Ministre hoćemo tvoju hitnu ostavku i odgovornost !!!
   (munze, 16. novembar 2018 11:27)

  # Link komentara

 85. Evo pogledajte i ovaj video.
  [link]
  (pishel, 16. novembar 2018 11:26)

  # Link komentara

 86. Koliko ja vidim sporna je supstanca hidrohlorotiazid. Ona jeste sastavni deo npr. Enalapril HCTa, ali ne i Enalaprila. Takodje, veze nema sa Binevolom, Nevotensom, jer je tu aktivna nebivolol. Ispravite spisak koji ste objavili da ne bi zbunjivali ljude.
   (Gale, 16. novembar 2018 11:25)

  # Link komentara

 87. ko prezivi,moze da tuzi..
   (mozaks, 16. novembar 2018 11:22)

  # Link komentara

 88. Bože dragi, ove lekove pije polovima Srbije, to su milioni ljudi. Na dva miliona ljudi, statistički je moguće 2000-3000 ljudi da oboli. Ako se izuzmu ljudi koji piju lek manje od 11 godina, taj broj značajno opada, ali bez obzira na to, i dalje je veliki.
  Ljudi, ne shvatajte ništa olako, idite na redovne preglede.
   (student, 16. novembar 2018 11:19)

  # Link komentara

 89. Ako ne pijes lekove za pritisak a treba da ih pijes, to znaci da ces 100% umreti od visokog pritiska. Ako to znaci da je rizik da dobijes rak 1%, ispada da ti je i dalje bolje da pijes lekove nego da ih ne pijes - jer je 100% vece od 1%. Nazalost plasim se da ce zbog ovakvih clanaka biti mnogo ljudi koji ce prestati da piju lekove protiv visokog pritiska i time sebi skratiti zivot.
  (T, 16. novembar 2018 11:18)

  # Link komentara

 90. bitnoo da su zabranili sjajan lek iz BiH za migrenu
   (iseedeadpeople, 16. novembar 2018 11:15)

  # Link komentara

 91. Nebilet, tritace komp i diunorm pijem već nekoliko godina. Ako su sva tri na toj listi, u kakvom sam ja riziku?
  Ili možda hoće da nas se što pre reše, pa ih zato ne povlače iz prodaje... hm...?
   (Duška, 16. novembar 2018 11:11)

  # Link komentara

 92. Sunce ti žarko. ubiše nas stručnjaci a mi nismo ni svesni toga. stalno nam drže predavanja a mi im verujemo do imbecilnosti.
   (Milorad, 16. novembar 2018 10:55)

  # Link komentara

 93. Gledam... nema paštete i čajne kobasice na spisku.
   (je-bote, 16. novembar 2018 10:52)

  # Link komentara

 94. Sad ako tuzimo farmaceutske kompanije, imamo li sanse da dobijemo?
  (pitanje, 16. novembar 2018 10:48)

  # Link komentara

 95. Ma nemoguce,a vakcine proverene i obavezne...ccccc
   (zozon, 16. novembar 2018 10:47)

  # Link komentara

 96. Ja ovo pijem već 15 god :(
   (Vlada, 16. novembar 2018 10:47)

  # Link komentara

 97. Lek bez nezeljenog dejstva nije lek.
   (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 16. novembar 2018 10:44)

  # Link komentara

 98. Сунце им жарко, а ја баш почео да пијем тенсек.
   (МАЛИ ЧОВЕК, 16. novembar 2018 10:33)

  # Link komentara

 99. Ovo su mudre reči mog penzionisanog kolege: "Sinko, nekada se četiri bolesti lečilo jednim lekom. Danas, ni četiri leka nisu dovoljna za lečenje jedne bolesti."
  Farmakomafija hara u dosluhu sa SZO.
  Posle ove vesti biće još veći udar na vakcinaciju i povećaće se jaz između lekara i pacijenata.
   (KadPorastemBićuKengur, 16. novembar 2018 10:32)

  # Link komentara

 100. Jedno veliko BRAVO za emitovanje ovakve vesti! Da je sreće pa da ima više sličnih vesti koje bi nam ukazivale na to šta jedemo i pijemo. Pozdravljam i reakciju stručnjaka. Bar da neko ne ćuti o tome...
   (nergal, 16. novembar 2018 10:32)

  # Link komentara

 101. Strašno!:((
  Znači, lečiš lekom kardio-vaskularne bolest, a zaradiš od istog rakčinu! Baš lepo, biraj od čega ćeš da umreš!
   (Smuleco, 16. novembar 2018 10:25)

  # Link komentara

 102. Znači ovo je skandal koji lančano treba da istraži čitavu strukturu sistema za procenu bezbednosti za javno zdravlje, kao i njihove licence. Jer ako su ovo lekovi koji su toliko godina prisutni na tržištu kao nebezbedni, a prošli su do danas sve kontrole... Pitanje je šta je sve prošlo i šta još nije otkriveno? Pa, sledeće pitanje: Da li su ovi lekovi prisutni samo na našem tržištu, i koliko su isti prisutni van granica naše zemlje, kao da li su isključivo domaće proizvodnje, ili su uveženi. Šta kažu komisije iz okolnih zemalja?
  Ili je ovo lokalno prebijanje dugova Galenike, preko auto bombe, i farmakomafijaška propaganda urušavanja ugleda i tržišta kinkurencije?
   (Mediocritical, 16. novembar 2018 10:25)

  # Link komentara

 103. "Zlatna milijarda". Umrli odmah bez lekova za srce da ne bi kasnije mozda od raka.
  (Sabirni centar, 16. novembar 2018 10:24)

  # Link komentara

 104. Nikako ne prekidajte terapiju! cujete lepo sta kazu lekari.
  (Miki, 16. novembar 2018 10:23)

  # Link komentara

 105. FERVEX je zabranjen u celoj EU!
  mislite o tome...
   (Fibonacci, 16. novembar 2018 10:11)

  # Link komentara

 106. I sta sad da rade pacijenti? Da cekaju da se drzava smiluje i na pozitivnu listu stavi lekove nove generacije koji ne skode?
   (misa, 16. novembar 2018 10:02)

  # Link komentara