Ishrana 1

08.03.2024.

13:02

Orasi čine čuda za vaše srce, a smanjuju i trigliceride

Orašasti plodovi su jedan od najboljih izvora proteina i masti za zdravlje srca. Sadrže važna biljna vlakna i mnoge važne mikronutrijente koji utiču na zdravlje ovog organa.

Izvor: Index.hr

Orasi čine čuda za vaše srce, a smanjuju i trigliceride
Shutterstock/Krasula

Podeli:

Preporučuje se da jedete što više orašastih plodova, ali se za jednu vrstu smatra da je najzdravija i najbolja kada je u pitanju zdravlje srca.

Dijetetičarka Izabel Vaskez za "Eating Well" izdvojila je zašto su baš orasinajbolji orašasti plodovi koje bismo trebali jesti za zdravlje srca. Bogati su omega-3 masnim kiselinama.

Omega-3 masne kiseline su vrsta višestruko nezasićenih masnih kiselina koje pomažu kod smanjenja upala u telu. Kako objašnjava dijetetičarka, orasi od svih orašastih plodova imaju najveći udeo omega-3 masnih kiselina.

Osim na smanjenje upala, omega-3 masne kiseline mogu pomoći sa smanjenjem nivoa triglicerida, što je važno jer visoki nivoi triglicerida povećavaju rizik od srčanih bolesti, prenosi Eating Well. Sadrže dobar izvor masti zdravih za srce

Orasi sadrže značajan izvor masti zdravih za srce, ističe dijetetičarka. Orasi imaju 13,4 grama polinezasićenih masti i 2,5 grama mononezasićenih masti koje mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola i prevenciji bolesti srca, objašnjava ona. Dodaje da bismo u ishrani trebali da imamo što više nezasićenih masti. Sadrže visok udeo vlakana i mikronutrijenata

Kao poslednju zdravstvenu dobrobit oraha, dijetetičarka je istakla visok udeo vlakana i mikronutrijenata.

"Vlakna su korisna za smanjenje nivoa holesterola, baš kao i nezasićene masne kiseline", ističe dijetetičarka. Redovna konzumacija oraha pomoći će vam da povećate unos vlakana, što će imati pozitivne posledice na celokupno zdravlje.

"Orasi sadrže i antioksidanse, uključujući fitosterole i polifenole", objašnjava Vaskez.

Dodaje da antioksidansi u orasima pomažu da se smanji oksidativni stres, upala i krvni pritisak, čime automatski pozitivno utiču na zdravlje srca.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: