Prevencija 0

24.04.2024.

8:59

Ova tri faktora doprinose razvoju demencije

Demencija je stanje koje se ne može u potpunosti sprečiti - starost, genetika i faktori okoline mogu uticati na njen nastanak.

Izvor: B92.net/avaz.ba

Ova tri faktora doprinose razvoju demencije
Shutterstock/Lucigerma

Podeli:

Međutim, određeni faktori rizika u načinu života mogu se kontrolisati. Stoga su lekari izdvojili tri najvažnija faktora rizika kojima se moramo pozabaviti ako želimo da sprečimo demenciju.

1. Nedovoljno vežbanje

"Gojaznost, hipertenzija i dijabetes su povezani sa do 50 odsto slučajeva demencije. Dakle, poboljšanje faktora rizika, kao što je pretežno sedenje i drugi koji doprinose razvoju ovog stanja, moglo bi značajno da smanji stope demencije", rekao je neurolog dr Alvaro Pascual- Leone za HuffPost.

On preporučuje vežbe kao što su hodanje ili vožnja bicikla, trening snage sa tegovima ili vežbe uma i tela kao što su joga ili tai či, koje mogu da umire um. Tvrdi da je dovoljno vežbati najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji.

2. Nedostatak društvene interakcije

Usamljenost je u velikoj meri povezana sa depresijom, zloupotrebom alkohola i problemima sa spavanjem. Pored toga, to je i faktor rizika za demenciju.

"Ograničeni društveni angažman i interakcija povezani su sa većim rizikom od demencije", kaže doktorka i neuronaučnica Smita Patel. Takođe se navodi da povećana društvena interakcija može doprineti dugovečnosti.

"Vaša ukupna stopa preživljavanja se povećava se za 50 odsto ako imate jake društvene veze. Više od 80 odsto stogodišnjaka svakodnevno komunicira sa prijateljem ili članom porodice", dodala je ona.

3. Nedostatak sna

Neadekvatan san, posebno spavanje manje od pet do šest sati noću, povezuje se sa povećanim rizikom od razvoja demencije kasnije u životu - upozorava Patel. Nažalost, nesanica postaje sve češća kako starimo. Ako nam je teško da spavamo više od pet sati noću, Pascual-Leone predlaže nekoliko koraka koje treba da preduzmemo.

"To možete učiniti tako što ćete ograničiti alkohol, izbegavati velike obroke i pića dva sata pre spavanja, održavati prostoriju hladnom (između 16 i 20 stepeni Celzijusa), izbegavati korišćenje mobilnih telefona, laptopa, itd, takođe dva sata pre spavanja i korišćenjem aplikacija ili mašina", zaključila je.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: