Moćno laneno seme: Supernamirnica bogatija omega-3 kiselinama od lososa

Laneno seme je superhrana bogata omega-3 kiselinama, vlaknima i proteinima, koji imaju velike zdravstvene prednosti.

Zdravlje

Izvor: B92, ljepotaizdravlje.hr

Ponedeljak, 15.01.2024.

14:16

Moćno laneno seme: Supernamirnica bogatija omega-3 kiselinama od lososa
Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

 

Ako postoji jedna namirnica za koju se smatra da je bogata omega-3 kiselinama, to je nesumnjivo losos. Opet, ako vas neko pita koja će vam hrana obezbediti vlakna, odgovorićete – raženi hleb. Ali šta biste rekli kada bismo vam otkrili da u svojoj kući verovatno imate hranu koja je deset puta bogatija omega-3 kiselinama od lososa i ima tri puta više vlakana od raženog hleba? U pitanju je laneno seme – pravo nutritivno blago koje najčešće povezujemo sa lečenjem opstipacije.
 
Ali studije objavljene u poznatom časopisu „Nutrients” otkrivaju da je lan sam po sebi daleko više od leka za tvrdu stolicu. Šta sadrži laneno seme? Seme lana ima antiinflamatorno, antioksidativno dejstvo i reguliše lipide u krvi. Zato – kašika lanenog semena je kao pilula koja štiti mnoge aspekte vašeg zdravlja.
 
Laneno seme je izuzetna namirnica zbog velikog sadržaja omega-3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseline (ALA). Omega-3 masne kiseline su podeljene u tri tipa: ALA (alfa-linolenska kiselina), EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Iako se ALA nalazi u izobilju u lanenim semenkama, telo je takođe može pretvoriti u EPA i DHA, koje su neophodne za zdravlje očiju, mozga i kardiovaskularnog sistema.
 
Još jedna od prednosti lanenog semena su vlakna, oko 2 grama po kašičici. Većina ovih vlakana je rastvorljiva, što znači da se rastvaraju u vodi i formiraju gel u digestivnom traktu. Ova karakteristika ne samo da pomaže u održavanju zdravog nivoa holesterola već i reguliše nivo glukoze u krvi i poboljšava opšte zdravlje digestivnog sistema.
 
Seme lana je jedan od najboljih izvora lignana, polifenolnih jedinjenja sa antioksidativnim i fitoestrogenskim svojstvima. Lignani su dobri za srce i pomažu u balansiranju hormona u menopauzi. Laneno seme je takođe dobar izvor proteina, koji je važan za razvoj i popravku tkiva; takođe sadrže male količine vitamina i minerala, kao što su vitamin B1 (tiamin), mangan i magnezijum.
 
Za šta je dobro laneno seme?
 
Kao što smo videli, laneno seme je prava superhrana. Zbog toga su njegove zdravstvene prednosti velike. Što se tiče kardiovaskularnog zdravlja, studije su pokazale da laneno seme smanjuje stvaranje ateromatoznog plaka, štiti od aritmija i snižava krvni pritisak i pomaže u prevenciji srčanih i moždanih udara. U oblasti dijabetesa, laneno seme snižava nivo glukoze u krvi i kod dijabetesa tipa 2 i kod predijabetesa. Takođe pomaže u sprečavanju simptoma depresije i ublažavanju simptoma menopauze.
 
Konačno, ima veoma pozitivan efekat na crevnu mikrobiotu zahvaljujući sadržaju vlakana. Ono smanjuju zatvor i simptome sindroma iritabilnog creva. Svi ovi nalazi sugerišu da laneno seme, bilo u obliku semena, ulja ili dijetetskih suplemenata, može biti korisna strategija za prevenciju i lečenje mnogih bolesti, kako ističu autori studije. 

Kako uključiti laneno seme u ishranu?

 
Postoji mnogo načina da uključite laneno seme u svoju ishranu. 
Dodajte ga u šejkove ili smutije: možete ga mešati sa voćem, jogurtom i drugim sastojcima prema vašim željama. 
Pospite ga preko žitarica ili jogurta: Jednostavno pospite kašiku lanenog semena preko žitarica ili jogurta. Ovo dodaje lepu hrskavu teksturu i puno hranljivih materija. 
Mešajte sa salatama: Dodajte semenke u salate. 
Dodajte ga u testo: Dodajte mleveno laneno seme u recepte za hleb, mafine, keks ili druge pečene proizvode. Takođe možete koristiti laneno ulje kao deo sadržaja masti u receptima. 
Zamena za jaja: Možete koristiti mešavinu mlevenih lanenih semenki i vode kao zamenu za jaja u receptima za testo. Pomešajte jednu kašiku mlevenog lanenog semena sa tri kašike vode i ostavite da odstoji dok ne dobije sluzavu teksturu nalik jajetu. 
Voda od semena lana: Ostavite laneno seme potopljeno u vodi nekoliko sati. Zatim procedite seme i popijte dobijenu vodu. Ovo vam može pomoći da ostanete hidrirani i obezbedite neke hranljive materije.

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: