Organizam napada sam sebe: Kako da sačuvate imunitet ako imate neko autoimuno oboljenje?

Autoimuna oboljenja zadaju mnogo problema obolelim osobama. Njihov imunitet je na nuli i moraju dosta da paze na sve spoljašnje faktore.

Izvor: Lepa i srećna
Podeli
Foto: eldar nurkovic/Shutterstock
Foto: eldar nurkovic/Shutterstock

Pročitajte i:


Potpisan zakon o zabrani hormonske terapije za transrodne maloletnike

Oprez: Ona doprinosi nastanku srčanog udara, a nema veze sa ishranom

Pored samog poremećaja u radu imunog sistema, brojni lekovi koje uzimaju takođe utiču na opšte stanje organizma i čine ih manje ili više podložnim nekim drurgim faktorima koji mogu narušiti zdravlje.

Osobe koje, na primer, imaju lupus, primaju imunosupresivnu terapiju koja u velikoj meri utiče na imunitet i uzročnike brojnih infekcija.

Kako podići imunitet ako se nalazite u nekoj od ovih grupa?

Čak ni sami lekari nisu sigurni i ne znaju kako da objasne zašto dolazi do autoimunih oboljenja, jedino je poznato da su žene češće žrtve i to u reproduktivnom periodu, kada je nivo hormona jako visok.

Zbog svega toga, jako je važno da osobe sa ovim oboljenjima rade na svom imunitetu više nego iko, a najvažnije je obratiti pažnju na redovnu i zdravu ishranu, balansiran san i umereno treniranje.

Isto tako, pojačan unos vitamina, naročito C i D je poželjan, ali nikako ne treba preterivati, pa je najbolje da prvo proverite sa lekarom, dok nivo vitamina D možete saznati i u laboratoriji.

Od suplemenata, posebno se savetuju dva antioksidanta. Prvi je glutation, koji pomaže detoksikaciju tela, a drugi resveratrol, koji potpomaže metabolizam i deluje antiinflamatorno. Istraživanja pokazuju da može da smanji proizvodnju autoantitela i da pomogne u usporavanju autoimunih oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu