Zašto da uklonim mladež?

Uklanjanje mladeža se može vršiti iz estetskih ili medicinskih razloga. Oba povoda su opravdana i potpuno bezbedna ukoliko se pravilno izvede intervencija.

Piše: dr Svetlana Đurišić, Dermatim

Zdravlje

Izvor: spec.dr Svetlana Ðurišiæ

Subota, 19.11.2011.

15:50

Default images

U zavisnosti od kliničke i dermoskopske slike, moguće je uklanjanje mladeža radiotalasnom ili klasičnom hirurgijom, o čemu odluku donosi dermatolog.

Svaki uklonjeni mladež obavezno se mora poslati na patohistološku analizu radi potvrde dijagnoze. Procedura uklanjanja mladeža laserom ne omogućava slanje promene na patohistološku analizu i ne preporučuje se.

Na mestu gde je bio mladež, a urađena intervencija uvek ostaje neka vrsta ožiljka. Kako će ožiljak izgledati zavisi od regije sa koje je mladež skinut i metode koja se koristi. Svakim uklanjanjem mladeža postajemo sve bezbedniji jer se uklonjena promena sa kože više ne može maligno izmeniti.

Kako izgleda procedura uklanjanja mladeža?

Uklanjanje mladeža obavlja se u lokalnoj anesteziji, traje do 20 minuta i praćeno je blagom neprijatnošću tokom prvog dana od intervencije. Konci se uklanjaju posle 7 do 14 dana u zavisnosti od mesta sa kog je mladež uklonjen.

Ukoliko se mladež izmenio i postao melanom intervencija se obavlja u opštoj anesteziji a odstranjuje se cela debljina kože na mestu postojeće promene kao i masno tkivo ispod kože, sve do fascije mišića. Uzorak se obavezno u potpunosti šalje na patohistološku analizu.

Šta je patohistološka analiza?

Patohistološka analiza mladeža je posmatranje uklonjenog mladeža pod mikroskopom i utvrđivanje da li se u mladežu nalaze maligne ćelije i ako se nalaze, do koje dubine kože su se proširile.

Hirurško uklanjanje mladeža Hiruško uklanjanje mladeža indikovano je u sledećim slučajevima:

- Ukoliko je mladež displastičan – dermoskopom se uočava nepravilna struktura ali je još uvek zdrav mladež.

- Ukoliko se mladež promenio i dermoskopskim pregledom postoje kriterijumi za melanom.

- Ukoliko je mladež urođen - kongenitalni. Ovi mladeži nose za 15 odsto veći rizik da tokom života pređu u malignitet.

- Ukoliko je mladež plavi, blu nevus. Plavičasto siva boja mladeža ukazuje na pigmentne ćelije u poslednjem, najdubljem delu kože.Takođe, nosi veći rizik da se tokom života promeni.

- Ukoliko se mladež uklanja iz estetskih razloga ili je na mestu česte iritacije a veći je od 7mm.

Uklanjanje mladeža radiotalasima

Ova metoda izaziva mnogobrojne polemike kako u svetu tako i kod nas. Sastoji se iz uklanjanja mladeža radiofrekventnom strujom i praktično isparavanjem kože na mestu gde prolaze radiotalasi.

Velika prednost ove metode je što je komforna i brza za pacijenta - traje do pet minuta, bez stavljanja konaca, krvi ili bola nakon intervencije.

Ožiljak nakon radiotalasnog uklanjanja mladeža je veoma često prihvatljiviji nego od hirurške intervencije. Mana ove metode je što je za 10 odsto veća mogućnost da neka ćelija mladeža ostane u koži, nego kada se radi hirurški.

Uklonjen mladež može da se pošalje na patohistološku analizu i ukoliko su ćelije mladeža počele da se menjaju to će se uočiti pod mikroskopom.

Radiotalasima se mogu uklanjati sledeći mladeži:

- Mladeži veličine do 7mm, pravilnih struktura.

- Mladeži koji se uklanjaju iz estetskih razloga.

- Mladeži koji se nalaze na mestu stalne iritacije a još uvek se nisu izmenili.

Uklanjanje mladeža laserom

Uklanjanje mladeža laserom je procedura koja se zove „shave“ ili izbrijavanje mladeža. Laserskim zrakom se mladež topi do nivoa kože ili malo dublje.

Ovom metodom se uklanjaju mladeži koji nisu obojeni. Mladež ne može da se pošalje na patohistološku analizu jer ispari pod zrakom lasera. Pacijent mora biti upozoren da se na tom mestu i dalje nalazi mladež, ali se on manje vidi.

Procedura se radi isključivo iz estetskih razloga. Neophodno je obratiti se dermatologu ukoliko primetite nastajanje novog mladeža ili ako se na već postojećem pojavi svrab, crvenilo, bol, promena oblika, promena pigmenta, nestajanje mladeža u nepravilnom obliku, pojava kraste ili krvarenja.

Ako se mladež nalazi na mestu stalne iritacije kao što su stopala, nokatne ploče, brkovi, brada, pojas poželjno je dermoskopski pratiti mladež na godišnjem nivou ili ga preventivno ukloniti.

Piše: dr Svetlana Đurišić, Dermatim

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: