Bolesti 5

22.06.2024.

8:03

Ova četiri simptoma dijabetesa skoro uvek ignorišemo

Dijabetes je ozbiljno i obično doživotno stanje koje uzrokuje previsok nivo šećera u krvi.

Izvor: Index.hr

Ova četiri simptoma dijabetesa skoro uvek ignorišemo
Shutterstock/9nong

Podeli:

Iako se ne zna tačno šta uzrokuje dijabetes tipa 1, među pacijentima tipa 2 to je često povezano sa faktorima kao što su prekomerna težina i nedovoljno vežbanje.

Međutim, stanje može biti povezano i sa porodičnom istorijom bolesti. Kao i kod svakog drugog stanja ili bolesti, što pre primetimo simptome dijabetesa, to pre možemo da potražimo medicinsku pomoć.

Imajući ovo na umu, lekar opšte prakse dr Donald Grant je podelio neke uobičajene pokazatelje zdravlja dijabetesa. U razgovoru za Daily Express, on je rekao:

"Rano azumevanje da li imate dijabetes je ključno za sprečavanje daljih zdravstvenih komplikacija. Takođe je važno pratiti zdravlje uopšte i osigurati bolji kvalitet života za obolele. Nažalost, dijabetes može biti izuzetno težak da se otkrije i često se ne leče svi dok dalja zdravstvena komplikacija ne pokaže stanje."

Stanje se takođe može sakriti iza drugih zdravstvenih komplikacija

Sposobnost prepoznavanja potencijalnih simptoma je efikasan način za rano otkrivanje stanja. Međutim, mnogi ljudi nisu sigurni na koje znakove treba obratiti pažnju.

Stoga je dr Grant izdvojio sledeća četiri simptoma.

  • Učestalo mokrenje
  • Zamagljen vid
  • Iznenadni dramatičan gubitak težine
  • Povećan apetit ili žeđ

"Pored uobičajenih pokazatelja da možda imate dijabetes, stanje može biti skriveno i iza drugih zdravstvenih komplikacija, kao što su erektilna disfunkcija, gljivične infekcije ili intenzivne glavobolje. Ovi zdravstveni problemi otežavaju otkrivanje dijabetesa u nekim slučajevima, pa preporučujem da tražite stručni savet ako primetite neki od ovih simptoma", zaključio je doktor.
 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: