Bolesti 0

12.04.2024.

9:21

Ovaj simptom se pojavljuje ujutro, a može biti znak srčane bolesti

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu, a svake godine odnose oko 17.9 miliona života, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Izvor: Index.hr

Ovaj simptom se pojavljuje ujutro, a može biti znak srčane bolesti
Shutterstock/Image Point Fr

Podeli:

Ako se rano ne otkrije i ne leči, kardiovaskularna bolest može biti kobna. Stoga je uočavanje znakova upozorenja vrlo važno. Neki dobro poznati znakovi problema sa srcem uključuju bol u grudima i otežano disanje.

Međutim, novo istraživanje koje su sproveli naučnici Roman Tikhomirov, Robert H. Okli, Kali Anderson i kolege otkrilo je još jedan simptom koji se najčešće pojavljuje ujutro.

Istraživači su otkrili da su srčane aritmije česte odmah nakon buđenja. Aritmija je abnormalni srčani ritam, što obično znači da nam srce kuca prebrzo, presporo ili nepravilno.

Može uzrokovati:

  • Palpitacije (osećaj lupanja u prsima)
  • Vrtoglavicu
  • Osećaj kao da biste mogli da se "onesvestite"
  • Gubitak daha
  • Nelagodu u grudima
  • Osećaj umora

Aritmije mogu biti uzrokovane opasnim osnovnim stanjem, kao što je koronarna bolest srca, zatajenje srca, kardiomiopatija ili čak srčani udar.

Međutim, ovi simptomi takođe mogu biti povezani s nečim manje ozbiljnim, kao što je virusna bolest, alkohol, kofein ili lekovi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: