Kovid napada muški polni organ - u opasnosti više tkiva

Bol u testisima, erektilna disfunkcija, smanjen broj i kvalitet sperme i smanjena plodnost, direktna su posledica infekcije koronavirusom pokazuje nova studija.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 04.03.2022.

16:13

Kovid napada muški polni organ - u opasnosti više tkiva
Foto:Shutterstock/eranicle

Više tkiva muškog genitalnog trakta može da bude zaraženo SARS-CoV-2, izveštava nova studija "Northvestern Medicine" na velikim životinjskim modelima. Studija, kod SARS-CoV-2 inficiranih rezus makaka, otkrila je da su prostata, vaskulatura testisa, penis i testisi zaraženi virusom.

Iznenađujuće otkriće je napravljeno korišćenjem PET skeniranja specijalno dizajniranog da otkrije mesta infekcije koja se širi tokom vremena u skeniranju celog tela.

Naučnici nisu znali šta će pronaći, ali su očekivali da vide virus u plućima i visoko u nosu blizu mozga jer su ljudi osećali gubitak ukusa i mirisa.

Dokazi da infekcija SARS-CoV-2 može negativno uticati na seksualno zdravlje i plodnost muškaraca se povećava svakim danom. Ali naučnici nisu znali razlog i pitali su se da li je uzrok groznica i upala.

Nova studija pokazuje kako virus može da izazove patologiju u prostati, penisu, testisima i vaskulaturi testisa (krvnim sudovima), tvrde istraživači.

Studija se smatra preliminarnim istraživanjem dok se ne objavi u časopisu sa recenzijom, prenosi Technology.

Kliničke studije sugerišu da 10% do 20% muškaraca zaraženih SARS-CoV-2 ima simptome povezane sa disfunkcijom muškog genitalnog trakta.

Ovo sugeriše da desetine miliona muškaraca koji su zaraženi SARS-CoV-2, posebno onih koji su imali teški kovid 19, treba da provere svoje seksualno zdravlje i plodnost kako bi utvrdili da li bi dodatne terapije mogle da spreče ili umanje buduće probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: