Aktuelno 1

23.04.2024.

15:20

Naučnici otkrili koja vrsta hrane povećava rizik za dobijanje raka

Naučnici iz Singapura nedavno su otkrili zabrinjavajuću vezu između konzumiranja određenih namirnica i povećanog rizika od raka.

Izvor: b92.net/klix.ba

Naučnici otkrili koja vrsta hrane povećava rizik za dobijanje raka
Shutterstock/Iulian Valentin

Podeli:

Prema The Mirror-u, tim naučnika je otkrio da konzumiranje masne i slatke hrane uzrokuje da telo proizvodi jedinjenje koje može privremeno da isključi sposobnost gena koji je ključan u suzbijanju tumora. U revolucionarnom otkriću, otkriveno je da metilglioksal ima sposobnost da blokira sposobnost BRCA2 gena u borbi protiv raka.

Vodeći istraživač i direktor Centra za istraživanje raka Nacionalnog univerziteta u Singapuru dr Ašok Venkitaraman rekao je da metilglioksal pokreće uništavanje gena BRCA2, čime se smanjuje njegova aktivnost u ćelijama. Iako je ovaj efekat privremen, njegovo delovanje može sprečiti funkciju BRCA2 u prevenciji tumora. On je objasnio da česta konzumacija ultra-prerađene hrane bogate mastima i šećerom može dovesti do povećanog genetskog oštećenja i povećanog rizika od raka.

"Otkrili smo da metilglioksal inhibira funkciju sprečavanja tumora BRCA2, što na kraju uzrokuje greške u našoj DNK koje su rani znaci upozorenja za razvoj raka", objasnio je on. Studija je takođe primetila da ljudi sa dijabetesom i predijabetesom često imaju visoke nivoe metilglioksala. Istraživači su upozorili da su potrebna dalja istraživanja, jer je studija sprovedena na ćelijskim kulturama, a ne na ljudskim subjektima.

Inače, ova studija je objavljena u časopisu Cell.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: