Aktuelno 8

18.04.2024.

14:16

Dete završilo u bolnici nakon što je lečeno biljkama: Koliko je opasna alternativna medicina? VIDEO

Dete završilo kod dermatologa, pa u bolnici nakon što ga je pedijatar lečio filadendronom, vest je koja je mnoge uznemirila.

Izvor: B92

Dete završilo u bolnici nakon što je lečeno biljkama: Koliko je opasna alternativna medicina? VIDEO
Tatevosian Yana/Shutterstock

Podeli:

Većina nas često pribegava alternativnoj medicini, međutim, ona nije uvek preporučljiva i dobra, a naročito je nezgodno ako dođe do komplikacija.

Takođe, vrlo je važno da uvek prvo idete kod lekara i koristite lekove koje ste dobili, a da alternativna medicina ostane baš to što joj i ime govori – alternativa.

Koje biljke su opasne ako se koriste kao melemi, a koje mogu biti korisne? O tome su govorili Momčilo Antonijević, narodni travar, i dr Predrag Majcan, dermatolog, koji su bili gosti emisije Jutro.

"Postoje biljke koje su izuzetno agresivne kada ih dodirujemo. Ako pipnete filadendron, neće ništa da se desi, ali ukoliko trljate, može da se desi reakcija kod osetljivih ljudi", započeo je Antonijević.

Čak i na pijacama mogu da se kupe neke biljke koje mogu biti opasne ako ne znate da ih koristite.

"Sve biljke koje sadrže sumporna jedinjenja, kao što je beli luk, ukoliko se drže duže na koži koja je nezaštićena, mogu da izazovu crvenilo. Treba biti pažljiv svakako, iako svi volimo ukus koji potiče od njih", istakao je on.

U dermatologiji postoje fotofitofermatitisi, kada dolazi do alergijske reakcije, ali nije poznato da li je pomenuto dete bilo sklono alergijama.

"Ja sam pristalica tradicionalne medicine, ali se postavlja pitanje uzrasta i za koju upotrebu, svakako. Nekada i biljni preparati mogu da pomognu, ali s tim treba biti pažljiv", rekao je doktor Majcan.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu ispod.

Izvor: Prva tv

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: