Prevencija 3

18.04.2024.

8:02

Ova biljka pomaže kod visokog pritiska, stresa i problema sa mokrenjem

Ona je mirisna, senovita i lekovita biljka, koja se u narodu koristi za snižavanje krvnog pritiska i umirenje, ali i protiv prehlade i gripa.

Izvor: hayat.ba

Ova biljka pomaže kod visokog pritiska, stresa i problema sa mokrenjem
Aleksandr Raptoviy/Shutterstock

Podeli:

Lipa cveta od kraja maja do početka jula, duže nego bilo koje šumsko drvo, što je izuzetno korisno s obzirom na to da je cvet lipe medonosan i lekovit. Cvet se bere čim se otvori, pre nego što precveta i promeni boju, i suši se u hladu, na prozračnom mestu, najbolje na tavanu.

Lipov cvet obiluje vitaminom C, sadrži sluz, tanin, etarska ulja, heterozide, šećer, gumu, vosak, manitol i tartarat, dok je lišće izuzetno bogato kalcijumom. Zato se opalo lišće brzo razlaže i popravlja plodnosti zemljišta.

Tradicionalno, lipa se upotrebljava za ublažavanje simptoma prehlade, gripa i drugih infektivnih oboljenja disajnih puteva.

U narodnoj medicini se koristi i kao prijatan napitak za olakšano izlučivanje mokraće iz organizma, blago sredstvo protiv visokog krvnog pritiska i za umirenje. Uz to, eterična ulja iz cveta lipe su neizostavani sastojci kozmetičkih preparata. Vredne pčele polen iz njenog cveta pretvaraju u kvalitetan med prepoznatnjovog ukusa i mirisa.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

19 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

21 h

Podeli: