Prevencija 6

27.03.2024.

21:02

Starinski lek idealan za jetru i holesterol: Jedna šolja čaja umiriće sve probleme

Ova biljka jača rad svih žlezda, daje snagu, obara holesterol, jača mišiće, pomaže kod klonulosti, a poznata je i rakija od lincure.

Izvor: srbija danas

Starinski lek idealan za jetru i holesterol: Jedna šolja čaja umiriće sve probleme
Ulrike Jordan/Shutterstock

Podeli:

Od davnina se koristi u tradicionalnoj medicini za bolji apetit, kod problema žuči, za nerve, cirkulaciju, žlezde, kao i za bolje digestivno zdravlje.

Lincura (Gentiana lutea) je samonikla biljka u planinskom ambijentu koja spada u zaštićene biljne vrste. Poznata je i kao encijan, vladislavka i gorki koren. Najlekovitiji deo biljke je koren koji se koristi za pripremanje gorkog čaja, ulja i tinktura, a treba reći da se ova biljka najviše koristi u industriji alkoholnih pića (čuvena rakija lincura).

Svakodnevno uzimanje vitamina i suplemenata za jačenje imuniteta nije nešto što je preporuka lekara i nutricionista na duže staze nisu pravo rešenje. Zbog ovoga bi rešenje za podizanje i jačanje imuniteta trebalo potražiti u prirodi, čajevima i biljkama koje ne mogu da utiču loše na organizam, a mogu da pomognu.

Lincura je pravi narodni lek koji se bere u jesen ili rano proleće i to uvek od starijih biljaka.

Planinska lepotica, poznata je po rakiji, od nje može da se pravi rakija, gorka rakija koja je fenomenalna za jačanje imuniteta, posebno posle nekih jakih terapija sa lekovima, zračenja i slično.

Recept za čaj od lincure je posebno cenjen zato što pored navedenih, lincura ima još mnogo blagotvornih efekata koji su pravo čudo za naš organizam.

Ova biljka jača rad svih žlezda, daje snagu, obara holesterol, jača mišiće, pomaže kod klonulosti, a poznata je i rakija od lincure.

Jednu malu čajnu kašičicu praha od lincure ili kafenu kašičicu grubo usitnjenog korena prelijte sa dva decilitra vruće vode, zatim poklopite i tek nakon tridesetak minuta dobro procedite. Pijte čaj dva do tri puta dnevno i to nezaslađen, najmanje sat vremena pre jela.

Veoma važno obratiti se stručnom licu, a starinske recepte koristiti samo uz odobrenje lekara.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

16 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: