Aktuelno 0

16.04.2024.

12:53

Šok koji razara telo: Nagla promena vremena ugroziće sve, evo šta je bitno da uradite

Temperatura je, na radost mnogih, prava letnja, ali se već za dva dana najavljuje pad temperature, koji će znatno uticati na sve.

Šok koji razara telo: Nagla promena vremena ugroziće sve, evo šta je bitno da uradite
Gorodenkoff/Shutterstock

Podeli:

U Srbiji je prošle nedelje, za vikend, ali i danas osetan nagli skok temperature, neočekivan za ovo doba godine.

Iako je temperatura prelazila i 25 stepeni, u narednim danima dolazi do naglog pada temperature, najavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Ovi vremenski uslovi i te kako utiču na zdravlje ljudi, a najviše problema mogu da imaju kardiovaskularni bolesnici.

Osetljivost na hladnoću ređa je nego osetljivost na toplotu, ali uobičajeni simptomi koje možemo osetiti su depresija, umor i prehlade, koje su izraženije posebno ako su u spoju sa čestim promenama temperature.

Upravo tada naša tela doživljavaju šok, koji utiče na primarne bolesti ljudi, ali i na one ljude koji nemaju problema sa zdravljem.

Zašto reagujemo na promenu vremena?

Velike razlike u atmosferskim pritiscima izazivaju tegobe i kod zdravih i kod bolesnih ljudi. Prilikom drastičnog pada temperature može da dođe do velikog skoka krvnog pritiska, dok pacijenti koji boluju od astme mogu da imaju jače napade.

Kada dođe do naglog zahlađenja, krvni sudovi se grče i probleme mogu imati osobe koje boluju od angine pektoris. Kod njih se u tim situacijama javljaju bolovi u grudima. Prvi korak ka sprečavanju ozbiljnijih zdravstvenih problema jeste prevencija. Savetuje se redovna provera krvnog pritiska, kao i adekvatno oblačenje.

Temperaturni šok zadaće muke i zdravima, a promena vremena uticaće i na decu, koja mogu da budu razdražljiva.

Ko je najosetljiviji na vremenska kolebanja?

Gotovo sve osobe reaguju na nepovoljne vremenske prilike, ali su najosetljivije one koje pripadaju grupi meteoropata.

Meteoropata je čovek kod koga su pojava tegoba ili pogoršanje osnovne bolesti redovno u vezi sa određenim vremenskim prilikama.

Meteoropatske reakcije nisu rezervisane samo za bolesne ljude već se javljaju i kod inače potpuno zdravih osoba. Statistički, meteoropate su najčešće žene srednjih godina, hronični bolesnici, starije osobe.

Kako da sačuvate zdravlje kada temperatura padne?

Savet je svakako da povedemo računa o oblačenju. Kako su tokom prethodnih dana temperature često bile u plusu, mnogi od nas su zimsku odeću odložili, ali sada je vreme da ponovo izvadimo deblje jakne, ali i garderobu sa dugim rukavima.

"Kod hroničnih bolesnika mehanizmi za adaptaciju su narušeni i oni zato najteže podnose nagle promene temperature. Što su promene veće i iznenadnije, mogućnost za neželjene događaje je veća. Poseban oprez savetuje se i osobama koje su imale moždani udar", svojevremeno je za B92.net istakla dr Tanja Mitrović.

Prema njenim rečima, i osobe koje boluju od migrene mogu da osete pojačane tegobe kada naglo zahladni ili naglo otopli jer naglo skupljanje i širenje krvnih sudova može da poremeti cirkulaciju u mozgu i to može da dovede do glavobolje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

17 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

20 h

Podeli: