Petak, 23.08.2002.

10:57

Leni Rifenstal: Nismo znali da je Hitler cudoviste

Izvor: Beta

Default images

Leni Rifenstal, rediteljka koja je stvarala tokom Hitlerove ere u Nemackoj, a u cetvrtak proslavila 100. rodjendan, rekla je za londonski "Tajms" da zali sto nije napustila nacisticku Nemacku i otisla u Sjedinjene Americke Drzave kao Marlen Ditrih. "To je jedna od stvari zbog kojih najvise zalim", rekla je autorka filmova "Olimpija" o Olimpijadi u Berlinu 1936. i "Trijumf volje" o kongresu Hitlerove Nacionalsocijalisticke partije u Nirnbergu 1934. "Ali, najvise mi je zao sto sam upoznala Hitlera. To je najveca katastrofa u mom zivotu, koja ce me pratiti do smrti. Ljudi ce nastaviti da govore: 'Leni je nacista'. Oni ocajnicki pokusavaju da nadju nekoga koga ce okriviti za sve sto se dogodilo, pa sam izabrana ja. To je nepravda, to je strasno nepravedno", smatra reziserka. Osvrcuci se na film "Trijumf volje", ona je rekla: "Kao film, on je umetnicko delo. Ali ako mu dodate razne stvari, ako kazete da je snimljen iz ovog ili onog razloga, posle svi misle da je rec o propagandnom filmu. Normalno je da umetnik traga za lepim. Lepota je ideal kom tezim. Ne vidim nista lose u tome", kaze ona. Posle rata, prica Leni Rifenstal, pala je u tesku depresiju. "Nisam zelela vise da zivim. Sve su mi bili uzeli, ukljucujuci i odecu. Zasto? Pitala sam se sta sam uradila. Nisam bila clan nacisticke partije. Ne postoji nijedno moje pismo, nijedna moja rec koji bi bili antisemitski. Ono sto je Hitler ostavio iza sebe, sve te koncentracione logore, bilo je revoltirajuce. Lako je sada reci da je on bio cudoviste, ali mi to tada nismo znali", kaze ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: