YouTube ukida svoju kratku formu, znamo i kada

YouTube je objavio da će uskoro ukinuti priče (Stories) na svojoj platformi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2023.

09:50

YouTube ukida svoju kratku formu, znamo i kada
Foto: photosince / Shutterstock.com

Od rapidnog rasta popularnosti kineskog TikToka, većina konkurenata kopirala je koncept TikToka i na svojim platformama ubacila kratke video zapise. YouTube je tako na platformu implementirao YouTube Shorts, koji je ništa drugo neko kopiranje koncepta TikToka. Ali, kompanija nije tada ukinula priče (Stories) u korist Shortsa, ali to će uskoro učiniti.

YouTube priče prestaće da postoje od 26. juna 2023. godine. Ova funkcija postepeno se ukida na platformi i sve priče koje će biti objavljene pomenutog datuma ove godine isteći će za sedam dana.

Iz kompanije su objavili da YouTube uklanja priče u korist YouTube Shortsa i objava u Zajednici (Community).

YouTube veruje da su objave u Zajednici odlične za pokretanje diskusije među korisnicima platforme, dok Shorts nude više protoka i pretplatnika nego priče.

YouTube priče predstavljene su 2017. godine kao Reels, da bi nakon godinu dana bile rebrendirane u Stories.

Inače, fokus YouTubea u poslednje vreme je povećanje broja reklama, pa je tako kompanija u par navrata otkrila neke planove. Jedan od njih je i eksperimentisanje sa funkcijom za ograničavanje blokera oglasa na YouTubeu. Nova funkcija će sprečiti korisnike da aktiviraju blokere oglasa na video platformi. U tom smislu, korisnicima YouTubea sa aktiviranim blokerima oglasa neće biti dozvoljeno da gledaju sadržaj na platformi.

U poruci iz YouTubea navodi se i to da korišćenje oglasa dovodi zapravo do toga da je YouTube besplatan širom sveta, a na kraju se navodi da se korisnici mogu da se pretplate na YouTube Premium koji pruža mogućnost korišćenja platforme bez oglasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: