[test] Huawei P40: Mlađi brat dostojan porodičnog imena

Nakon flegšip telefona kineskog giganta, Huawei P40 Pro, sada nam je na test došao i njegov "mlađi brat", Huawei P40. Evo kako se pokazao.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92, JĐ
Foto: B92, JĐ

Dizajn

Kućište Huawei P40 modela napravljeno je od stakla i napred i pozadi.

Foto: B92, JĐ
Foto: B92, JĐ

S obzirom na to da je težak 175 grama i da su mu dimenzije 148 x 71 x 8.5 milimetara, telefon u ruci leži veoma lepo, a ni u džepu nećete imati osećaj baš "kao da nosite kamen", što je slučaj sa sve više pametnih telefona.

Foto: B92, JĐ
Foto: B92, JĐ

Sa leve strane nema ničega, sa desne se nalaze Volume i Power tasteri, a odozdo je, naravno, USB Type-C ulaz za punjač i slušalice.

Foto: B92, JĐ
Foto: B92, JĐ

Ono što bi trebalo da napomenemo, jeste to da ima IP53 zaštitu, za razliku od Huawei P40 pro modela koji ima IP68 rejting.

Foto: B92, JĐ
Foto: B92, JĐ

Ovo je pomalo iznenađujuće, ali šta je, tu je. Jedno je sigurno - ako ga dovoljno dobro čuvate, nećete morati ni da znate koji rejting zaštite ima.

Foto: B92, JĐ
Foto: B92, JĐ

Displej

U pitanju je, kao što smo rekli, OLED displej dijagonale od 6.1 inča. Ovo je za skoro pola inča manje od Huawei P40 Pro modela (on ima 6.58), pa bismo ga mogli smatrati kompaktnom verzijom.

Rezolucija ekrana je 2340 x 1080 piksela, a još jedna razlika u odnosu na P40 Pro model je to što nema refresh rate od 90Hz.

Foto: B92, JĐ
Foto: B92, JĐ

U gornjem levom uglu imamo "punch hole" gde se nalazi selfie kamera. Ovo je već postalo standard kod pametnih telefona, tako da nemamo mnogo toga novog da kažemo.

Osvetljenje ekrana je bez greške - ako je Huawei nešto uradio sjajno kada je u pitanju displej kod ovog modela, onda je to automatsko regulisanje i sama jačina osvetljenja ekrana. Na razumnoj udaljenosti i pod bilo kojim uglom na svetlosti, bilo napolju ili unutra, na ekranu je sve potpuno vidljivo.

Foto: B92, JĐ
Foto: B92, JĐ

Baterija

Kapacitet baterije kod Huawei P40 modela iznosi 3.800 mAh. To možda ne izgleda kao neka važna stvar, i na prvi pogled se čini da je Huawei mogao i bolje. Čak i ako uzmemo u obzir veličinu telefona, svakako da je mogla da stane i veća baterija.

Međutim, i te kako su znali šta rade.

Uz umereno korišćenje, baterija na telefonu može potrajati i do dan i po ili čak fantastična (za uslove današnjih telefona) dva dana, što bi značilo da se ne radi uvek o veličini, već je često važna i optimizacija. A tu je huawei uradio zaista dobar posao.

Foto: B92, JĐ
Foto: B92, JĐ

Kamere

Dve stvari su sigurne čim vidite "P" kod nekog Huawei modela: Kamere će mu biti najveća prednost, i Leica će biti zadužena za njih. Naravno da i Huawei P40 ispunjava oba ova kriterijuma.

Što se tiče snimanja video zapisa, Huawei P40 ima mogućnost snimanja 4K 60 FPS.

Foto: B92, JĐ
Foto: B92, JĐ

Kada je u pitanju fotografisanje i snimanje video-zapisa tokom dana, tu nema nikakvih problema. Međutim, kada padne noć, stvari malo "štucaju", ali to nije ništa neobično. I dalje je sve na veoma visokom nivou.

Jednu stvar bismo ovde morali da izdvojimo: Glavna kamera je potpuno ista kao i kod P40 Pro i P40 Pro + modela. Zbog toga, oni koji ne žele da izdvoje dodatan novac, a ipak žele "mašinu" za fotografisanje ne moraju da brinu, Huawei se i za to pobrinuo.

Evo osnovnog pregleda kamera:

* Glavna: 50MP, f/1.9, 27mm, 1/1.28''

* Ultra široka: 16MP, f/2.2, 17mm

* Telefoto sočivo: 8MP, f/2.4, 80mm (3X Zoom)

* Prednja kamera: 32MP, f/2.0, 26mm

Foto: B92, JĐ
Foto: B92, JĐ

Softver + hardver = Performans

Kirin 990 čipset sa 5G podrškom je prisutan, isto kao i kod Huawei P40 pro modela. U pitanju je, naravno, jedan od najboljih čipseta na tržištu, pa ne bi trebalo ni da napominjemo da radi "kao švajcarski sat".

Što se tiče memorije, kod nas je dostupan model sa 8GB RAM memorije i 128GB prostora za skladištenje podataka. Ovo je sasvim dovoljno, a ukoliko vam treba još, možete, standardno, memoriju proširiti do 256GB.

Operativni sistem je Android 10 uz najnoviji EMUI.

Foto: B92, JĐ
Foto: B92, JĐ

(Ne)potrebnost Google servisa

Svakako da je "razvod" Huawei i Google kompanije bila jedna od najvrelijih tema ove godine.

Čini se je Huawei ovde izabrao trnovit put, ali svi znamo da se pobednici na takvom putu najbolje pokazuju. Da ne bude zabune - i dalje je u pitanju Android operativni sistem, samo nema GMS (Google Mobile Services), što znači da zvanično aplikacije kao što su Instagram, Facebook, YouTube i tako dalje ne mogu da se instaliraju - ne brinite, nije sve kao što izgleda.

Umesto Google Play prodavnice, Huawei koristi App gallery - sopstvenu bazu aplikacija.

Ispočetka će vam možda biti malo neobično, ali nakon nekog vremena, shvatićete da možete sa ovim telefonom apsolutno sve što možete i sa bilo kojim drugim.

Osim toga, na internetu se za ovih nekoliko meseci pojavilo toliko uputstava kako da instalirate i sve ostale aplikacije koje zvanično ne biste mogli. Unutar App Gallery, na primer, postoji aplikacija pod nazivom More Apps koja radi baš ovo.

Sve u svemu, bez tolikih stvari se može, a ni gigant poput Huawei kompanije ne bi bio gigant da ga nedostatak GMS nepovratno izbaci iz koloseka. To se, svakako, nije desilo.

Foto: B92, JĐ
Foto: B92, JĐ

Cena + Zaključak

Huawei P40 dostupan je u 8GB/128GB verziji i košta 99.999 dinara, što ga čini 30.000 dinara jeftinijim od Huawei P40 Pro modela.

Čini se da biste, za ovu razliku u ceni, trebalo da dobijete telefone koji su mnogo više različiti nego što je to ovde slučaj. Dve glavne karakteristike kod oba modela su Kirin 990 5G čipset i glavna kamera od 50MP.

Svakako da je Huawei morao da napravi nekoliko ustupaka u odnosu na Pro verziju, a tu spadaju slabije osvežavanje ekrana, slabiji rejting zaštite, manja baterija, manje dimenzije, kao i slabije "sporedne" kamere.

Sve u svemu, za one koji vole manje, a opet snažne telefone, Huawei P40 model je svakako izbor koji bi trebalo razmotriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.