Stiže Cortana, nova rivalka Siri

Cortana, likom podseća na plavu sestru HAL-9000, po funkcijama je slična Siri i Google Now, a zvanično je novi "lični digitalni asistent" iz kuhinje Microsofta i paketa Windows Phone 8.1.

Izvor: B92
Podeli

Cortana, predstavljena u sredu na Microsoftovom "Buildu 14", a nazvana po veštačkoj inteligenciji iz serijala igara "Halo", može da umesto vas pretražuje internet, sređuje agende i kalendare, podešava alarme, šalje poruke, obavlja pozive, ali i zove taksi, pronalazi mesta u restoranima, rezerviše karte za pozorište...

U suštini, ona se ne razlikuje mnogo od konkurencije i koristi se glasovnim komandama nakon pritiska na odgovarajuće dugme na ekranu. Naravno, Microsoft tvrdi da nakon što postavite neka pitanja ili izdate naređenje Cortani, ona posao obavi brže i bolje od Siri ili Google Now.

Cortana predstavlja direktnu vezu sa Bing servisom, pa je njen plavi oreol sada nova zamena za bilo kakve pretrage na telefonu. Kako navode izveštači, veoma dobro odgovara na standardne glasovne upite, a zna da bude i duhovita - na pitanje "ko je tvoj tata" (Who's your daddy?) odgovara "tehnički, to je Bil Gejts, ništa značajno".

Međutim, kako se navodi, Cortana nije samo alat za pretragu i nije pomagalo koje samo odgovara na zahteve, već može da vam isporuči informacije za koje pretpostavlja da su vam potrebne (vesti, sportske rezultate, vremensku prognozu, status neke vaše narudžbine), a prateći vaše navike, može i da predviđa vaše ponašanje.

Cortana će vas tako opomenuti da kupite nekom poklon za rođendan ukoliko veruje da to još niste uradili, preporučiće vam da krenete ranije na posao ako shvati da ste još kod kuće, a u saobraćaju je gužva...

"Cortana će biti sve pametnija i pametnija", poručuju iz Microsofta.

Čelnici IT giganta iz Redmonda kažu da će se ona zaista ponašati kao pravi "lični asistent", pa će prolazeći kroz vaše mejlove donositi odluke o tome da li na nešto treba da vam skrene pažnju, ali i da li će pustiti da telefon zazvoni iako je ton ugašen, ako proceni da je poziv hitan ili stiže od neke VIP osobe.

Naravno, na našem tržištu će Cortana zbog jezičkih i drugih barijera biti manje efektna, ali će biti zanimljivo videti kako će se posle Siri i Google Now, nova AI dama snaći u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.