Sledeći moćni procesor za telefone stiže tokom jeseni, evo detalja

Qualcomm već tradicionalno predstavlja novi čipset za flegšip telefone krajem svakog novembra, ali će ove godine to uraditi nešto ranije.

Tehnopolis

Izvor: bug.hr

Ponedeljak, 05.06.2023.

08:25

Sledeći moćni procesor za telefone stiže tokom jeseni, evo detalja
Foto: 360b / Shutterstock.com

Qualcomm je potvrdio da će predstaviti svoj najjači čipset do sada, Snapdragon 8 Gen 3, već krajem oktobra na samitu koji će se održati u Mauiju na Havajima. Prema tvrdnjama proizvođača čipova, korisnici od novog SoC-a mogu da očekuju značajan skok u performansama i energetskoj efikasnosti u poređenju s prethodnim Snapdragonom 8 Gen 2.

Kako prenosi GSM Arena, predstojeći procesor će imati novu 1+5+2 arhitekturu, umesto 1+2+2+3 koja se koristi u Snapdragonu 8 Gen 1, 8+ Gen 1 i 8 Gen 2. Imaće, naime, jedno glavno jezgro Cortex-X4, uparen s pet Cortex-A720 i dva Cortex-A520 jezgra. Kompletan CPU paket povećaće L3 predmemoriju s 8 na 10 MB, a za poboljšanje gejming performansi biće zaslužan GPU Adreno 750.

Trenutno nije poznato koji će prvi telefoni dobiti Snapdragon 8 Gen 3, ali ako je verovati Digital Chat Stationu, iskusnom kineskom dojavljivaču, to će biti modeli iz Xiaomijeve dolazeće serije vrhunskih telefona, Xiaomi 14, 14 Pro i 14 Ultra. Nakon njih, novim Qualcommovim SoC-om navodno će moći da se pohvale i Vivo X100, iQOO 12, Redmi K70, OnePlus 12 i Realme GT5.

Podsećamo da su se početkom godine pojavljivale vesti da će za proizvodnju većine Snapdragona 8 Gen 3 biti zaslužan upravo TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Prema informacijama koje je tada objavio azijski poslovni portal Business Next, novi Qualcommov čip kreiraće se u TSMC-ovom 3-nanometarskom proizvodnom procesu, zbog stope prinosa (yield rate) od čak 80 odsto.

Ali, budući da proizvodnja 3-nanometarskih čipova donosi dodatne troškove, već se tada predviđalo da će to rezultirati višom cenom telefonaa. Da li će to to zaista tako i biti, ostaje da se vidi kada prvi telefoni sa Snapdragonom 8 Gen 3 stignu na tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: