Sajber kriminalci razotkrili detalje o članovima poznatog hakerskog foruma

Administrator nedavno pokrenutog veb foruma za sajber kriminalce Exposed objavio je bazu podataka koja sadrži detalje o bivšim članovima sada nepostojećeg RaidForumsa.

Izvor: Informacija.rs
Podeli
Foto: Hlib Shabashnyi / Shutterstock.com
Foto: Hlib Shabashnyi / Shutterstock.com

Tako su razotkriveni korisnici nekada veoma popularnog hakerskog sajta RaidForums, koji je, između ostalog, bio poznat kao mesto na kome su se objavljivali i prodavali podaci ukradeni tokom hakerskih napada.

Korisnici RaidForumsa bili su sajber-kriminalci koji su hakovali veb sajtove i podatke ukradene tokom napada prodavali drugim sajber-kriminalcima koji su ih mogli iskoristiti za svoje kampanje, za fišing napade, prevare sa kriptovalutama ili za širenje malvera. U slučajevima kada podaci nisu prodati ili je prošlo mnogo vremena od krađe, sajber-kriminalci su besplatno objavljivali podatke na RaidForums kako bi stekli ugled u zajednici.

Ironija je to što baza podataka koja je procurila uključuje vrstu informacija koje bi nekadašnji korisnici RaidForumsa sami kupovali i prodavali, kao što su korisnička imena, lozinke i imejl adrese.

Nejasno je kako su i kada podaci preuzeti sa RaidForumsa.

Administrator Exposeda koji je objavio bazu podataka rekao je da su „svi korisnici koji su bili na RaidForumsu možda zaraženi“.

"Dame i gospodo, sa žaljenjem vas obaveštavam da novinari dolaze!", rekao je drugi korisnik komentarišući oglas za bazu podataka sa RaidForumsa.

RaidForums je prestao sa radom početkom oktobra 2021. a nekoliko meseci kasnije, u aprilu 2022., Ministarstvo pravde SAD je potvrdilo da je sajt zaplenjen. Tada je uhapšen administrator sajta „Omnipotent“ i dvojica njegovih saučesnika.

Nakon zatvaranja RaidForumsa, korisnici su se okupili na novom forumu pod nazivom Breached koji su pokrenuli neki od administratora RaidForumsa, ali i on je zatvoren krajem marta 2023. nakon što su američke vlasti uhapsile Konora Brajana Ficpatrika, poznatog kao Pompompurin, koji je bio jedan od administratora foruma.

Nekoliko zamena za BreachedForums pojavilo se nakon što je zatvoren, a početkom ovog meseca pokrenut je novi forum Exposed koji je brzo postao popularan pokušavajući da zauzme poziciju naslednika BreachedForumsa.

Administrator ovog foruma, "Impotent", objavio je bazu podataka koja sadrži informacije o registraciji za 478.870 članova RaidForumsa. Procureli podaci uključuju korisnička imena, heširane lozinke, imejl adrese, datum registracije, Google, Skype i druge podatke korisnika sada zatvorenog foruma. Reč je o članovima koji su se registrovali između 20. marta 2015. i 24. septembra 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.