Pogrešan klik – i odoše sve pare: Evo šta da radite da se to ne desi

Tokom prošle godine, napadnuto je gotovo 34 miliona mobilnih uređaja širom sveta - gotovo 50% više nego u 2022.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2024.

17:50

Pogrešan klik – i odoše sve pare: Evo šta da radite da se to ne desi
Foto: Shutterstock/DenPhotos

Analiza kompanije Kaspersky je pokazala da je broj sajber napada na mobilne uređaje dostigao 33,8 miliona, a da je najčešća pretnja adware (nasilne reklame) koji čini 40,8% svih otkrivenih pretnji,

Najveći broj napada zabeležen je u Nemačkoj (513.441), a u Srbiji je zabeleženo 11.883, dok je broj nezabeleženih napada sigurno mnogo veći, saopštili su iz kompanije Kaspersky.

Što se tiče bankarskih trojanaca, nakon što se prethodne godine duplirao, broj instalacionih paketa pao je na 153.682 zabeleženih napada. Istovremeno, broj napada preko mobilnih bankarskih aplikacija nije se značajnije menjao.

Sajber kriminalci često distribuiraju mobilne pretnje preko zvaničnih i nezvaničnih prodavnica aplikacija - app stores. To su najčešće lažne investicione aplikacije koje se oslanjaju na taktiku društvenog inženjeringa da bi izvukle lične podatke korisnika, pre svega telefonske brojeve i puna imena, koji su kasnije dodati bazama podataka za telefonske prevare.

Pored navedenih, učestali su i napadi preko WhatsApp i Telegram modova dizajniranih da kradu korisničke podatke. Kompanija je pripremila i nekoliko saveta za zaštitu na internetu:

* Bezbednije je preuzimati aplikacije samo iz zvaničnih prodavnica kao što su Apple App Store, Google Play ili Amazon Appstore. Čak i tada, aplikacije sa ovih tržišta nisu 100 odsto sigurne, ali su barem proverene i postoji neki sistem filtriranja - ne može svaka aplikacija da se nađe u ovim prodavnicama.

* Proverite dozvole aplikacija koje koristite i dobro razmislite pre nego što joj omogućite pristup, posebno kada su u pitanju dozvole visokog rizika. Jedina dozvola koja je potrebna aplikaciji za baterijsku lampu je sama lampa (flashlight), a ne i pristup kameri.

* Dobar savet je da blagovremeno ažurirate operativni sistem i važne aplikacije. Mnogi bezbednosni problemi se mogu rešiti instaliranjem ažuriranih verzija softvera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: