Podrazumevana zaštita za Messenger i Instagram poruke će kasniti – evo i zbog čega

Meta ne planira da implementira podrazumevanu "end-to-end" enkripciju (E2EE) za Messenger i Instagram sve do 2023. godine.

Izvor: B92, Verge
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kompanija je prošle godine spojila Messenger i Instagram četove, kao deo svog plana za stvaranje objedinjenog sistema za razmenu poruka na svim svojim platformama.

Iako poruke koje se šalju preko Messengera i Instagrama mogu imati E2EE, ta opcija nije podrazumevano uključena – i verovatno neće biti sve do 2023. godine. WhatsApp, s druge strane, već podrazumevano podržava E2EE.

Antigona Dejvis, koja je šef bezbednosti u kompaniji Meta, tvrdi da je ovo kašnjenje nastalo zbog zabrinutosti za bezbednost korisnika.

Pošto implementiranje E2EE znači da će samo pošiljalac i primalac videti razgovore, Dejvis kaže da Meta želi da osigura da ovo ne ometa sposobnost platforme da pomogne u zaustavljanju kriminalnih aktivnosti.

Ranije ove godine, iz kompanije Meta je sugerisano da će podrazumevani E2EE postati dostupan na Instagramu i Messengeru najranije tokom 2022. Meta sada želi na pravi način pristupi radu na ovoj podršci, tako da kompanija planira da odloži funkciju do 2023.

Iste godine na snagu će stupiti britanski zakon o bezbednosti na mreži, koji će zahtevati da onlajn platforme štite decu i odmah ukažu na uvredljivi sadržaj. To bi moglo poremetiti Facebookove planove da podrazumevano omogući E2EE, jer su neki organi i ranije kritikovali korišćenje end-to-end enkripciju na Facebookovim servisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.