Najbogatiji čovek Azije pravi svoju verziju ChatGPT-ja

Konzorcijum iza kog stoji "Reliance Industries", kompanija Mukeša Ambanija, ima za cilj da pokrene svoju prvu uslugu u stilu ChatGPT sledećeg meseca.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

11:01

Najbogatiji čovek Azije pravi svoju verziju ChatGPT-ja
Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Ambani je najbogatiji čovek Azije, a ovo je veliki korak u ambicijama Indije da postane ozbiljan igrač u oblasti veštačke inteligencije.

Grupa BharatGPT, koja obuhvata ogranak najvrednije indijske kompanije i osam povezanih univerziteta, ponudila je kratak pogled na veliki jezički model u utorak tokom tehnološke konferencije u Mumbaju.

U video-snimku koji je prikazan publici, jedan automehaničar u južnoj Indiji pitao je AI bota na svom maternjem tamilskom jeziku, bankar je razgovarao sa alatom na hindu jeziku, a programer u Hajderabadu ga je koristio za pisanje kompjuterskog koda, preneo je Blumberg.

Ako bude uspešan kao što je planirano, model - nazvan Hanuman po hinduističkom božanstvu, predstavljaće napredak Indije u ubrzanoj trci za razvoj tehnologije veštačke inteligencije.

BharatGPT predviđa da model radi na više od 11 lokalnih jezika u četiri glavna polja - tu spadaju zdravstvena zaštita, menadžment, finansijske usluge i obrazovanje.

Model je razvijen u saradnji sa univerzitetima Indijskog instituta za tehnologiju, uključujući Bombaj, uz podršku bežičnog operatera "Relliance Jio Infocomm" i indijske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Rusi spremni za kraj; Napašće najsilnije?

Rat u Ukrajini – 788. dan. Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana gađala ciljeve u ruskim oblastima Belgorod i Smolensk pri čemu su poginule dve osobe, povređeno je nekoliko ljudi i uništeno je skladište goriva.

21:47

21.4.2024.

1 h

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: