Kraj za Lumia telefone: Ukida se "spasilac" Nokije

S Lumia telefonima Nokia je pokušala da vrati deo stare slave koje su imali na mobilnom tržištu, ali na kraju se sve završilo debaklom.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto: YouTubeScreenshot
Foto: YouTubeScreenshot

Dok su vodeći ljudi iz Nokije shvatili kako budućnost leži u telefonima s ekranima osetljivim na dodir i modernim operativnim sistemima, a ne na mobilnim uređajima s hardverskim tastaturama i zastarelim Symbianom, već su izgubili dominaciju koji su godinama imali na mobilnom tržištu.

Kako bi u potpunosti preokrenuli kompaniju, iz Microsofta su doveli Stephena Elopa koji je Nokiju trebalo da odvede u bolju budućnost, a dok je veliki broj analitičara i novinara govorio kako put prema oporavku vodi korišćenjem operativnog sistema Android, Elop je rizikovao i odlučio se za Microsoftov mobilni operativni sistem. Prve telefone s mobilnim Windowsima Nokia je predstavila pod Lumia brandom pa je upravo Lumija trebalo da spase ovu kompaniju, ali umesto povratka na vrh, Nokia je na kraju prodata Microsoftu koji s Lumia telefonima takođe nije uspeo ništa da uradi pa je udeo mobilnih Windowsa na tržištu iz kvartala u kvartal bio sve manji.

Neki od razloga smanjenja prodaje ovih uređaju su spore nadogradnje Microsoftovog operativnog sistema, mala količina aplikacija, kao i nedostatak zanimljivih flagship uređaja pa je jasno kako Microsoft trenutno ne može da preokrene situacija na tržištu, barem ne s Lumia telefonima. Prema poslednjim glasinama, čini se kako se bliži kraj za ovaj brand i Microsoft do kraja godine namerava da prekine prodaju svih Lumia uređaja.

Da je kraj za Lumije blizu moglo se naslutiti još i ranije jer Microsoft dugo nije predstavio novi smartphone i trenutno u prodaji nema previše pametnih telefona koji rade na Windowsima. Međutim, kraj za Lumije ne mora da znači i kraj za Microsoftove pametne telefone jer već dugo vremena mrežom kruže glasine o Surface smartphoneu s kojim Microsoft namerava da pomrsi račune Appleu, Samsungu i Googleu.

Ova kompanija je napravila odličan posao sa Surface hibridima i prenosnim računarom, zbog čega ljubitelji ove kompanije veruju kako bi i Surface Phone mogao odlično da konkuriše na zasićenom mobilnom tržištu, ali njegovo predstavljanje ne treba očekivati ove godine, možda tek krajem sledeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.