Ko hoće, nek čestita - omiljena fraza programera napunila 43 godine

Svaki programer je bar jednom otkucao "Hello, world!" -u pitanju je najpopularniji program na svetu koji je usko vezan za istoriju programiranja i računarskih nauka.

Izvor: Startit
Podeli
Shutterstock/Brian McEntire
Shutterstock/Brian McEntire

Može se otkucati u skoro svakom programskom jeziku, a neke kolekcije broje i više od 600 ovakvih programa.

Jednostavni zadatak da računar prikaže reči "Hello, world!" tradicionalno se koristi kao prvi program, kojim programeri testiraju sistem. Videti ove dve reči na ekranu znači da program može da se kompajlira i pokrene.

Takođe, ovo može biti dobar i jednostavan prikaz toga kako određeni jezik izgleda, kakva mu je sintaksa i koje su razlike u odnosu na druge jezike.

Ko je prvi rekao "Zdravo, svete!"

Poreklo ovog izraza se vezuje za prvo izdanje čuvene knjige "Programski jezik C" koju su napisali Denis Riči i Brajan Kernigan. Datum objavljivanja ove knjige - 22. februar, 1978. se smatra i neformalnim rođendanom ove fraze, jer je učinila najviše da se "Zdravo, svete!" popularizuje širom planete.

Ipak, "Hello, world!" se prvi put može naći u prethodnoj knjizi Kernigana, a to je knjiga o programskom jeziku B, pod nazivom "A Tutorial Introduction to the Programming Language B", prenosi Startit.

Interesantno je da je Kernigan, u intervjuu za Forbs, na pitanje zašto je baš odabrao "Hello, world!" rekao da se slabo seća, ali da mu se čini da je tad video neki crtani film sa jajetom i kokoškom, u kom je kokoška jajetu rekla "Zdravo, svete!".

Pre te Kerniganove ideje nije bilo standardnog prvog programa. Jedno vreme je bio popularan "BASIC" tutorijal u kom se ispisuje linija teksta "MY HUMAN UNDERSTANDS ME".

Međutim, od kad je smišljen "Hello, world!", postao je standard u programskom svetu, a tako je i dan danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.