Izveštaj: Huawei uz pomoć vlade želi da "preživi" sankcije

Huawei novim telefonima pokušava da umanji efekat američkih sankcija, ali prema izveštajima, sada rade na nečemu mnogo značajnijem.

Izvor: B92, Bloomberg
Podeli
Foto: Shutterstock/JHVEPhoto
Foto: Shutterstock/JHVEPhoto

Investicioni fond vlade u Šenženu pomaže da Huawei izgradi "samodovoljnu mrežu čipova", navodi u novom izveštaju Bloomberg. Ovakva mreža dala bi gigantu, na primer, pristup subvencijama koje bi im znatno pomogle za dalji razvoj tehnologije.

Da Huawei radi na tehnologiji litografije, pokazuju i navodi da je unajmio nekoliko bivših radnika holandske firme ASML u te svrhe, kako je preneo Bloomberg pozivajući se na anonimne izvore.

Za sada, rezultat je navodno 7nm HiSilicon Kirin 9000S procesor koji proizvodi SMIC, kineska kompanija, i za koji se kaže da je oko pet godina iza vodeće konkurencije. Ovo je, zapravo, uspeh, jer je cilj američke vlade bio da Huawei kasni osam godina sa tehnologijom.

Huawei je nedavno objavio modele Mate 60, Mate 60 Pro, Mate 60 Pro+ i Mate X5, a svi imaju ovaj HiSilicon čip, kao i druge kineske komponente kao što su paneli za displej, moduli za kamere, ili baterije.

Želja koju ima ova kompanija jeste da postane "čvorište" gde će se okupljati kineske firme iz najrazličitijih tehnoloških sfera, od AI do automobilske industrije, a u tome, navodno, imaju pomoć vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.