Ilon Mask upozorava da bi Starlink sistem u Ukrajini mogao biti meta napada

Vlasnik kompanije SpaceX, koja proizvodi Starlink, upozorava da bi ovi satelitski sistemi mogli postati jedna od meta napada u Ukrajini.

Tehnopolis

Izvor: B92, Reuters

Petak, 04.03.2022.

09:09

Ilon Mask upozorava da bi Starlink sistem u Ukrajini mogao biti meta napada
Foto: JL IMAGES / Shutterstock.com

Informacija stiže nekoliko dana nakon što je su stručnjaci za internet bezbednost upozorili da bi uređaji za satelitsku komunikaciju mogli da postanu "svetionici", koji će biti meta ruskih avionskih napada.

"Bitno upozorenje: Starlink je jedini sistem za komunikaciju koji nije iz Rusije, koji i dalje radi u nekim delovima Ukrajine, tako da je velika verovatnoća da će biti napadnut. Molim vas, koristite ga pažljivo", istakao je Mask. On je korisnike zamolio da Starlink uključuju samo kada je to potrebno i da antenu smeste koliko god je moguće dalje od ljudi, kao i da kamufliraju antenu kako bi se izbeglo vizuelno detektovanje.

Pre nekoliko dana, Mask je istakao da je Starlink aktivran u Ukrajini, kao i da SpaceX šalje više terminala u zemlju. Svemu ovome prethodila je molba preko tvita, u kojoj zvaničnik Ukrajine od Maska traži da obezbedi Starlink stanice u ovoj zemlji.

Početkom nedelje, iz Ukrajine su stigle informacije da su dobili terminale za Starlink satelitski internet, ali je stručnjak za internet bezbednost upozorio da bi oni mogli postati meta ruskih napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: