HTC U12+: Flegšip koga su "pojeli" Kinezi

HTC važi za kompaniju koja je godinama bila nosilac inovacija na polju mobilne telefonije. Upravo zbog toga, tajvanski brend dugo je bio miljenik svih onih kojima telefon ne služi samo kao pokazna vežba finansijske snage ili šljašteći modni aksesoar.

Piše: Miloš B. JovanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

Velika ekspanzija kineskih proizvođača mobilnih uređaja i tehnologija, od su koji oni najveći u poslednjih nekoliko godina ozbiljno uzdrmali globalno tržište, doprinela je tome da poznati tajvanski proizvođač pomalo ostane u senci.

I dok se danas među "tech geek"-ovima, pobornicima onog ili ovog brenda, ili tehnološkog rešenja, vodi rasprava o tome ko je kome, u trouglu SAD - Južna Koreja - Kina, šta ukrao, HTC iz te senke i dalje izviruje, nudeći rešenja koja su u stanju ozbiljno da pariraju većima od njih. Uprkos onima od kojih se danas može čuti da "HTC više nema šta da ponudi...".

Kada se u maju 2018. pojavio na i tako prezasićenom globalnom tržištu, HTC 12+ je potencijalnim kupcima, uprkos aktuelnom trendu, ponudio jedan od retkih pametnih telefona premijum klase koji nije imao "notch".

Jedan takav "bezubi" HTC nedavno se obreo u redakcije Tehnopolisa, na kraćem testu. Kako najčešće, u ruburici Podcast, testiramo aktuelnije uređaje, druženje sa aktuelnim modelom, ali koji se na tržištu nalazi više od pola godine, nam je predstavljalo izazov.

Izostanak "notch"-a, međutim, nije jedini HTC-ov "punk" potez kod ovog modela. Među brojnim "endless" i "edgeless" rešenjima konkurentskih uređaja, U12+ se pojavio sa potpuno ravnim ekranom i skladno dizajniranim ivicama oko njega.

Foto: B92
Foto: B92

Ipak, kao i veliki broj savremenih flegšip modela, i ovaj uređaj je "upakovan" u kućište od stakla (Corning Gorilla Glass 3), što ga u startu čini klizavijim prilikom držanja u ruci, i time donekle bliži glavnim konkurentima.

Iako je, autoru ovih redova, pomalo stran pojam dizajna nečega što u svakoj svojoj inkarnaciji, nezavisno od brenda, u 90 odsto slučajeva izgleda slično, moglo bi se reći da je HTC U12+ uređaj nešto svedenijeg i klasičnijeg dizajna, sa već pomenutim ivicama oko celog ekrana, nešto širim na donjem i gornjem kraju.

Glavna i svakako najupečtaljivija karakteristika telefona je primena Edge Sense tehnologije, odnosno bočnih ivica osetljivih na dodir. To rešenje bilo je prisutno i na ranijim modelima tajvanske kompanije, ali se čini da je ovde dodatno unapređeno, pa "stisak", i ono što se njime može postići, zavisi samo od želje korisnika.

Drugim rečima, "Edge Sense" je moguće programirati tako da se njime mogu aktivirati foto ili video kamera, razne aplikacije, ekran... što, uz kombinovanje upotrebe kratkog i dugog stiska, korisniku omogućava veći broj upotrebljivih kombinacija.

Osetljivost na dodir eliminisala je potrebu za stvarnim fizički "pomerajućim" tasterima, pa su ono što liči na klasične tastere takođe tačke ostljive na dodir, koje vibracijom prenose zadatu komandu.

Foto: B92
Foto: B92

Rešenje, koje se makar na prvi pogled čini vizuelno neuobičajno, su dve prednje kamere.

To, naravno, nije prvi put da se na pametni telefon ugrađuju dve "selfi" kamere (2 X 8MP, f/2.0), međutim, od jednog premijum uređaja bi se, možda, dalo očekivati da je jedna od njih širokougaona.

Tako bi korisnik, bez mnogo maltretiranja sa tražnjem pravog ugla, lakše mogao da fotografiše selfije sa većom grupom ljudi ili više objekata u pozadini. To, ipak, nije slučaj. Dve kamere su tu zbog većeg kvalita selfi fotografija i boljih bohek, kao i drugih, efekata, što svakako uspevaju da postignu.

Glavna kamera uređaja, opremljena čipovima od 12MP (f/1.8) i 16MP (f/2.6) i odlično radi svoj posao u gotovo svim svetlosnim uslovima, a korisnicima nudi i mogućnost snimanja 4K (2160p) videa pri 60 frejmova u sekundi.

O kvalitetu same kamere svedoči i činjica da se na listi DxOMark-a, specijalizovanog sajta koji se bavi testiranjem svih vrsta kamera, dobar deo prošle godine (do pojave modela Huawei Mate 20Pro) kamera U12+ nalazila na drugoj poziciji.

Foto: B92
Foto: B92

Ekran dijagonale 6 inča ima izuzetno jasan prikaz slike i verovatno je jedan od najboljih LCD ekrana koji se mogu naći na aktuelnim pametnim telefonima.

Međutim, budući da je reč o premijum modelu, sa cenom nešto nižom od konkurencije, ali koja svakako pripada višoj klasi, možda je tajvanska kompanija ipak mogla da razmsili i o ugradnji OLED ili AMOLED displeja.

Plus, ide na račun već pomenute činjenice da je ekran potpuno ravan, što nije tako često kod današnjih pametnih telefona.

To u kombinaciji sa Edge Sense-om, koji omogućava da se samo jednim "stiskom" radna površina ekrana prilagodi radu jednom rukom, umnogome olakšava kucanje poruka i rad sa aplikcijama.

Foto: B92
Foto: B92

U12+ pokreće moćni Qualcomm Snapdragon 845 procesor, podržan Adreno 630 grafikom, koji u kombinaciji sa 6GB RAM-a ovaj HTC čine jednim od najbržih aktuelnih flegšip uređaja u radu.

Telefon dolazi sa operativnim sistemom Android 8.0 Oreo (nadogradivim na Android 9.0 Pie) i HTC-ovim Sense UI korisničkim interfejsom. I tu nastaje mali poblem…

Naime, Sense UI korisiti takozvani BlinkFeed za pregled i aktiviranje aplikacija i njihog sadržaja. Njegovo korišćnje, naročito kada su novi korisnici HTC uređaja u pitanju zahteva određeno vreme za privikavanje, pa ni mi posle višenedeljnog testiranja nismo uspeli da ga u potpunosti savladamo i da mu se prilagodimo.

Jedna od komponenti ovog premijum telefona koja je, sasvim opravdano, dobila ponajviše pozitivnih ocena, kako od nas, tako i u većini dosadašnjih recenzija, je zvuk, odnosno stereo zvučnici i USonic slušalice koji emituju više nego dovoljno jasan, glasan i razgovetan zvuk, bilo da je u pitanju govor ili muzika.

S' druge strane, ne dopada nam se, već uobičajno, odsustvo standardnog 3,5 milimetarskog audio izlaza.

Foto: B92
Foto: B92

Činjenica da je reč o uređaju koji se na tržištu pojavio u maju prošle godine donekle opravdava bateriju kapaciteta 3.500 mAh. Iako je nama, za standardnu (dvo)dnevnu upotrebu bila sasvim dovoljna, izvesno je da zahtevnijim korisnicima verovatno ne bi bila.

Inače, HTC U12+ podržava režim brzog punjenja baterije, ali ne i bežično punjenje.

Telefon poseduje još karakteristika koje su manje - više uobičajne. Tako je intrena memorija od 64/128GB microSD karticama proširiva od 512GB. Čitač otiska prsta nalazi se na poleđini, odnosno tamo gde je oduvek i bilo najpraktičnije da se nalazi. Uređaj je otporan na vodu i prašinu.

Kada se sve sabere, HTC U12+ je veoma dobar flegšip uređaj, koga ni i, pored određenih mana, i činjenice da nastupa "iz senke", nudi performanse dostojene premijum klase, tek može nešto slabije od trenutnih Huawei i Samsung.

Činjenica je, međutim, da HTC kao brend, sam po sebi, neće tako lako privući "neopredeljene" korisnike, budući da ni izbliza nije toliko medijski prisutan kao konkurencija. S druge strane, mimo HTC fan baze, U12+ je i preformansama i cenom (koja je i do 300 evra niža od glavne konkurencije), vredan pažnje svakoga ko ne kupuje "na prvu loptu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.