Google zadaje udarce "Piratima", ali imaju neočekivanog saveznika

Pre dve godine, Google je počeo da uklanja internet adrese popularnih piratskih sajtova iz svojih rezultata pretrage.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/AlexLMX
Foto: Shutterstock/AlexLMX

Ova odluka nije uticala na sve korisnike, već je Google dobrovoljno odlučio da ukloni URL-ove u zemljama u kojima lokalni internet provajderi blokiraju ove sajtove, obično po sudskom nalogu.

U Holandiji, na primer, Google je uklonio The Pirate Bay i druge sajtove nakon dokumenta koji je napravila lokalna grupa za borbu protiv piraterije. Slično se desilo i u Velikoj Britaniji, Francuskoj i drugim zemljama.

Ove intervencije se ne zaustavljaju na jednostavnom uklanjanju domena iz indeksa pretrage. Prvo su nestali i "paneli znanja", odnosno informacije o nekom pojmu koje dobijete sa desne strane kada ga potražite.

Međutim, ToorentFreak piše da su se sada neki "paneli znanja" vratili, poput onog za The Pirate Bay u zemljama kao što su Velika Britanija i Holandija. Zvanični sajt se i dalje ne pojavljuje u pretrazi, a njegov link uklonjen je i iz "panela znanja", mada se ranije tamo nalazio.

Ostaje pitanje da li će ove intervencije sprečiti ljude da koriste The Pirate Bay, jer se adresa ovog (možda i najpopularnijeg) piratskog sajta i dalje nalazi na njegovoj Wikipedia stranici, pa je tako možda i nenamerno, Wikipedia i dalje njihov "saveznik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.