Tehnopolis

Utorak, 05.12.2023.

18:25

Google zadaje udarce "Piratima", ali imaju neočekivanog saveznika

Pre dve godine, Google je počeo da uklanja internet adrese popularnih piratskih sajtova iz svojih rezultata pretrage.

Izvor: B92

Google zadaje udarce
Foto: Shutterstock/AlexLMX

Ova odluka nije uticala na sve korisnike, već je Google dobrovoljno odlučio da ukloni URL-ove u zemljama u kojima lokalni internet provajderi blokiraju ove sajtove, obično po sudskom nalogu.

U Holandiji, na primer, Google je uklonio The Pirate Bay i druge sajtove nakon dokumenta koji je napravila lokalna grupa za borbu protiv piraterije. Slično se desilo i u Velikoj Britaniji, Francuskoj i drugim zemljama.

Ove intervencije se ne zaustavljaju na jednostavnom uklanjanju domena iz indeksa pretrage. Prvo su nestali i "paneli znanja", odnosno informacije o nekom pojmu koje dobijete sa desne strane kada ga potražite.

Međutim, ToorentFreak piše da su se sada neki "paneli znanja" vratili, poput onog za The Pirate Bay u zemljama kao što su Velika Britanija i Holandija. Zvanični sajt se i dalje ne pojavljuje u pretrazi, a njegov link uklonjen je i iz "panela znanja", mada se ranije tamo nalazio.

Ostaje pitanje da li će ove intervencije sprečiti ljude da koriste The Pirate Bay, jer se adresa ovog (možda i najpopularnijeg) piratskog sajta i dalje nalazi na njegovoj Wikipedia stranici, pa je tako možda i nenamerno, Wikipedia i dalje njihov "saveznik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: