Tehnopolis

Ponedeljak, 12.09.2022.

13:30

Google promenio pravila – više nije dovoljno 1GB RAM-a za telefone

Nove vesti, koje dolaze iz Googlea, bitno će promeniti korišćenje jeftinih i starih modela pametnih telefona

Izvor: B92, PCChip

Google promenio pravila – više nije dovoljno 1GB RAM-a za telefone
Foto: rafapress / Shutterstock.com

Danas je uobičajena stvar da na tržištu postoje Android pametni telefoni od šest, osam ili čak i više gigabajta RAM-a i da imaju makar 64GB unutrašnje memorije za skladištenje.

Čak i kod jeftinijih modela mogu se primetiti ove specifikacije, koje korisniku obezbeđuju korišćenje pametnog telefona bez brige oko minimalnih zahteva koji su potrebni korišćenje Googleovih aplikacija.

Na tržištu postoje i pametni telefoni koji imaju slabije specifikacije, koji se često mogu naći u upotrebi, a kod nekih od njih su vrednosti radne memorije išle čak i ispod 2GB RAM-a. Ovde se radi o veoma jeftinim proizvodima koji se najčešće kupuju za starije korisnike, decu ili za kratkotrajnu upotrebu i koji koriste prilagođenu Android Go verziju popularnog operativnog sistema, piše PC CHIP.

Nove vesti, koje dolaze iz Googlea, bitno će promeniti korišćenje jeftinih i starih modela pametnih telefona. Google je ovih dana zvanično istakao objavu u vezi sa korišćenjem GMS-a tj. Google Mobile Services kategorije koja se zapravo odnosi na sve Google aplikacije koje su duboko integrisane u Android. GMS zapravo omogućava pristup mnogim aplikacijama koje su na telefonima u svakodnevnoj upotrebi, a to su Play Store, Google Search (i Google Assistant), Google Maps, Gmail, Chrome, YouTube i mnoge druge.

Za upotrebu ovih aplikacija Google podiže minimalne zahteve za radnu memoriju pametnih telefona na 2GB RAM-a. Drugim rečima, sve specifikacije niže od toga više ne mogu koristiti Googleove aplikacije. Počevši od Androida 13, pametnim telefonima će biti potrebno najmanje 2GB RAM-a i 16GB unutrašnje memorije kako bi pokretao Googleove aplikacije koje su deo GMS-a. Ovo se takođe odnosi na uređaje s Androidom Go, koji je prilagođen za upotrebu na slabijim uređajima.

Mnogi raniji uređaji s Androidom Go dolazili su s 1GB RAM-a i 8GB unutrašnje memorije, ali tržište se srećom tokom vremena bolje prilagodilo pa smo mogli sve češće da vidimo Go uređaje s 2GB RAM-a ili više. Zbog toga se može reći da ovi novi zahtevi ipak neće tražiti preveliko prilagođavanje tržišta.

Prava je istina da 1GB RAM-a već duže vreme nije dovoljno za osnovnu upotrebu pametnog telefona. U slučaju da u 2022. godini naletite na telefon s takvim specifikacijama, u širokom luku ga izbjegavajte čak i ukoliko ga pokreće Android Go.

Mnogi korisnici su takođe potvrdili da upotreba 1GB RAM-a donosi veoma loše iskustvo rada. Dobar primer je upotreba Redmi Go modela na Androidu 8.1 Oreo, na kojem bi se nakon instalacije WhatsAppa i još nekih aplikacija u potpunosti onemogućio rad ostalih aplikacija u pozadini.

2GB RAM-a danas je apsolutni minimum za pokretanje i upotrebu Androida, ali čak i kod takvih vrednosti je diskutabilno ako korespondiraju sa zahtevima aplikacija i ostalog oblika softvera. Telefoni s radnom memorijom od 1GB RAM-a preslabi su za savremene zahteve uređaja i Google ih je s novim minimalnim specifikacijama trajno uklonio sa spiska, što je još jedan dodatni korak prema sve boljem korisničkom iskustvu.

Poslednje slične promene Google je sproveo još 2017. godine. One su bile vezane uz Android Go i tada su minimalne specifikacije radne memorije povećane s 512MB na 1GB i već je bilo vreme da se napravi dodatni korak prema još boljoj optimizaciji Androida za korisnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: