Facebook pred novim skandalom

Bivši radnik Facebooka je nedavno objavio zanimljive informacije, koje bi mogle da prerastu i u skandal.

Izvor: Bajtbox
Podeli
Foto: AlexandraPopova / Shutterstock.com
Foto: AlexandraPopova / Shutterstock.com

Pametni telefoni su neizostavni deo naših života i na njih se svakim danom sve više oslanjamo. Ali, jedna od komponenti koju proizvođači, čini se, još nisu značajno unapredili jeste baterija.

Na bateriju značajno utiču aplikacije koje se koriste na telefonu, ali dve aplikacije koje koristi veliki broj ljudi navodno svesno brže troše bateriju korisnika.

Džordž Hejvard, bivši radnik Facebooka, nedavno je objavio zanimljive informacije, koje bi mogle da prerastu i u skandal.

Naime, on navodi da Facebook i Messenger imaju mogućnost da namerno brže isprazne baterije pametnih telefona korisnika. Ovaj proces, koji se naziva "Negativno testiranje", omogućava tehnološkim kompanijama da tajno troše bateriju na korisnikovom telefonu kako bi testirale razne funkcije u okviru aplikacije.

Bivši radnik Facebooka, koji je navodno odbio da radi ove testove, naveo je da je u jednom razgovoru sa svojom nadređenom rekao da "ovo nekome može da naškodi", na šta mu je ona navodno odgovorila da "ako povredimo nekolicinu, možemo pomoći široj masi".

Hejvard, koji je ubrzo otpušten, podneo je tužbu Federalnom sudu na Menhetnu protiv kompanije Meta. Kao glavni razlog on je naveo da korisnici Facebooka možda neće imati pristup svojim telefonima kada im oni budu najpotrebniji.

Njegov advokat je naveo da namerno brže pražnjenje baterije pametnih telefona korisnika predstavlja opasnost za njih, te da je nezakonito i nečuveno da bilo ko može da manipuliše baterijama naših telefona.

Hejvard je naveo da je, na osnovu internih dokumenata o obuci za "Negativne testove", mogao da zaključi da je kompanija i u prošlosti sprovodila slične testove.

Meta se još nije oglasila po ovom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.