Tehnopolis

Utorak, 20.06.2023.

15:45

Evo kako da "nestanete" u virtuelnom prostoru ako se pojavi vaš lažni profil na mrežama

Ako se na društvenim mrežama pojavi lažni profil s vašim podacima ili jednostavno želite da se vaši lični podaci brišu iz rezultata pretraživanja na internet pretraživačima – obratite se direktno kompaniji koja obrađuje vaše podatke. Evo detalja o tome kako da nestanete iz digitalnog prostora.

Izvor: Dnevnik.hr/M.V.

Evo kako da
Foto: TY Lim / Shutterstock.com

Lažne profile na društvenim mrežama je lako napraviti. Dovoljno je da znate ime i prezime osobe i da imate njenu fotografiju.

Ako se tako nešto dogodilo vama, ne očajavajte. Postoji način da uklonite lažni profil ili lične podatke iz internet pretraživača.

Prijava lažnog profila na Facebooku

Facebook ne dopušta otvaranje lažnih profila, ali s obzirom na ogroman broj korisnika, nije čudo da se tako nešto ipak događa.

Ako je neko kreirao lažni profil s vašim podacima, potrebno je da kliknete na ovaj link: https://www.facebook.com/help/174210519303259.

Otvoriće se stranica na kojoj je potrebno da pratite navedene korake kako bi se prijavio lažni profil.

Ako imate sopstveni profil na Facebooku, pronađite profil osobe koja se predstavlja kao vi. Kada ga otvorite, na naslovnoj fotografiji, u donjem desnom uglu kliknite na tri tačkice (...) i odaberite opciju "Zatražite pomoć ili prijavite sadržaj". Sledite uputstva koja vam se pojave.

Ako nemate profil na društvenoj mreži, ispunite formular koji se nalazi na ovom linku: https://www.facebook.com/help/contact/295309487309948. Sledite uputstva kako biste uspešno prijavili lažni profil.

Za prijavu lažnog profila potrebno je da priložite skenirani lični dokument s fotografijom kako bi mogao da se utvrdi vaš identitet. U suprotnom se vaš zahtev neće obrađivati.

Prijava lažnog profila na Instagramu

Instagram takođe ne dopušta otvaranje lažnih profila.

Ako želite da prijavite lažni profil, kliknite na ovaj link: https://help.instagram.com/192435014247952. Tamo ćete naći uputstva.

Ako imate profil na Instagramu – potrebno je da pronađete profil koji želite da prijavite, kliknete na tri tačkice u desnom uglu (...), odaberete Report (Prijavi), Report Account (Prijavi nalog), It's pretending to be someone else (Pretvara se da je neko drugi), potom imate izbor opcija da li se radi o lažnom profilu s vašim podacima, nekoga koga znate, poznate osobe ili kompanije.

Ako nemate profil na Instagramu, a želite da prijavite profil otvoren na vaše ime, odaberite opciju "Ispunite ovaj obrazac" (Fill out this form).

I Instagram će, kao i Facebook, zahtevati skenirani lični identifikacioni dokument s fotografijom kako bi utvrdio vaš identitet, inače neće obrađivati vaš zahtev.

Administrator te društvene mreže nakon poslatog zahteva kontaktiraće vas na e-mail koji ste naveli i obavestiće vas o onome što je učinjeno.

Kako da uklonite video s YouTubea?

Možete zahtevati uklanjanje video snimka s YouTubea ako ga smatrate neprimerenim. Ako već nemate korisničko ime, kreirajte ga. Logiujte se na http://www.youtube.com/.

Pronađite video snimak koji smatrate neprimerenim. Ispod njega su tri tačkice (...), kliknite na njih i odaberite opciju "Prijavi".

Od ponuđenih opcija odaberite jednu, a nakon toga u predviđenoj rubrici objasnite zašto je sporni video neprimeren. Nakon što ispunite formular, kliknite na "Pošalji".

Želite da nestanete s Googlea?

Ako želite da nestanete sa Google internet pretraživača, znajte da imate "pravo na zaborav" (Right to be forgotten).

U maju 2014. godine Sud pravde Evropske unije utvrdio je da osobe mogu od internet pretraživača da zatraže uklanjanje određenih rezultata pretrage koji uključuju njihova imena, kada pravo na privatnost tih ljudi nadmašuje interes rezultata pretrage u kojima se oni pojavljuju.

Kad podnesete zahtev, Google će proceniti vaše pravo na privatnost u odnosu na interes javnosti da dobije informaciju i pravo na njenu distribuciju.

Google može da odbije da ukloni, na primer, određene informacije o finansijskim prevarama, nesavesnom radu, kaznenim presudama ili javnom ponašanju zvaničnika.

Za podnošenje zahteva kliknite na link: https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch. Kad se otvori stranica, odaberite zemlju prebivališta.

Potom popunite sva polja s podacima prema uputstvu. Obavezno je popuniti polja koja su označena zezdicom. Na kraju slanje zahteva potvrdite klikom na "Pošalji" (Submit).

I Google će od vas tražiti skenirani lični dokument s fotografijom da bi obradio vaš zahtev. Ako ste odabrali zemlju članicu EU-a, zahtev se odnosi na sve zemlje članice.

Ako Google prihvati zahtev za uklanjanje, rezultati pretraživanja biće uklonjeni s evropskog Googlea. Navedena pravila ne odnose se na ostale zemlje sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: