Tehnopolis

Četvrtak, 06.07.2023.

12:00

Da li je ovo znak? ChatGPT po prvi put beleži pad prihoda

OpenAI je ove godine predvideo prihod od 200 miliona dolara.

Izvor: Jutarnji.hr

Da li je ovo znak? ChatGPT po prvi put beleži pad prihoda
Foto: Ascannio / Shutterstock.com

ChatGPT, izuzetno popularan četbot kompanije OpenAI pokrenut u novembru prošle godine, u junu je po prvi put od lansiranja zabeležio mesečni pad broja posetilaca i prometa na svojoj veb stranici, objavila je u sredu analitička kompanija Similarweb.

Svetski promet na desktop i mobilnim uređajima na veb stranici ChatGPT smanjio se za 9,7 procenata u junu u odnosu na maj, dok su jedinstveni posetioci veb stranice ChatGPT pali za 5,7 procenata. Količina vremena koju su posetioci proveli na veb stranici takođe se smanjila za 8,5 odsto, pokazuju podaci.

Smanjenje prometa je znak da se polako smanjuje privlačnost četbota kao tehnološke inovacije, rekao je Dejvid Kar, analitičar u Similarwebu, dok je Riši Jaluria iz RBC Capital Marketsa objasnio da podaci ukazuju na veću potražnju za generativnom veštačkom inteligencijom s informacijama u stvarnom vremenu.

OpenAI nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

ChatGPT pokrenuo je upotrebu generativne veštačke inteligencije u svakodnevnim zadacima, od pisanja do programiranja, i dostigao je 100 miliona aktivnih korisnika mesečno u januaru, dva meseca nakon lansiranja.

To je aplikacija koja se najbrže razvija i sada može da se pohvali s više od 1,5 milijardi mesečnih poseta, i jedna je od 20 najposećenijih veb stranica na svetu.

Nekoliko ChatGPT konkurenata, uključujući Googleov četbot Bard, pokrenuto je u poslednjih nekoliko meseci.

OpenAI je također objavio ChatGPT aplikaciju na iOS sistemu u maju, što je moglo da utiče na smanjenje prometa veb stranice servisa. Neki takođe povezuju promenu korišćenja sa letnjim praznicima za škole, jer sve manje učenika traži pomoć oko domaćih zadataka.

Četbot je preuzet više od 17 miliona puta na iOS-u u čitavom svetu do 4. jula, prema data.ai.

Nedavno usporavanje rasta moglo bi da pomogne u kontroli troškova pokretanja ChatGPT-a, koji zahteva intenzivnu računarsku snagu za odgovaranje na upite. Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, opisao je troškove rada usluga "izazovnim".

ChatGPT je besplatan za korišćenje, ali takođe nudi premium pretplatu, gde korisnici mogu da plate 20 dolara mesečno za pristup OpenAI-jevom naprednijem modelu, GPT-4. Prema najnovijim procenama YipitData, oko 1,5 miliona ljudi prijavilo se za pretplatu u SAD-u.

OpenAI je ove godine predvideo prihod od 200 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: