Tehnopolis

Petak, 02.02.2024.

10:24

Aplikacije koje fotografišu korisnike bez dozvole – ako ih imate, obrišite ih

Stručnjaci iz ESET antivirusa objavili su novi spisak Android aplikacija za dopisivanje koje prate korisnike i kradu njihove informacije.

Izvor: B92

Aplikacije koje fotografišu korisnike bez dozvole – ako ih imate, obrišite ih
Foto: Shutterstock/DenPhotos

Ovo su aplikacije sa Google Play prodavnice, a skoro sve izgledaju kao obične aplikacije za dopisivanje.

Međutim, u pozadini aktiviraju trojan kod za daljinski pristup uređaju, poznat kao "VajraSpy", i deo su "Patchwork APT" kampanje, a primarni cilj im je da špijuniraju one koji ih preuzmu.

Ove aplikacije mogu vam ukrasti kontakte, fajlove, istoriju poziva i poruka, a neke čak mogu da pristupe i WhatsApp ili Signal četovima, da snimaju telefonske pozive ili da gledaju koje notifikacije dobijate, preneo je sajt PhoneArena.

Najgore što je otkriveno, jeste da mogu da fotografišu korisnike i da snimaju zvuk u okruženju. Primarno se koriste u Pakistanu i Indiji, ali nije isključeno da se mogu naći i na drugim područjima. Ako ste naišli na njih slučajno, preskočite ih, a ako ste ih preuzeli, obrišite ih.

Ovo su aplikacije sa Google Play prodavnice kod kojih je otkriven "trojanac" (možda su neke od njih izbačene):

1. Rafaqat
2. Privee Talk
3. MeetMe
4. Let’s Chat
5. Quick Chat
6. Chit Chat

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: