Mozilla traži od vas da popravite "užasan" YouTube algoritam

YouTube je dugo kritikovan zbog algoritma koji mnogim korisnicima baš i ne preporučuje nešto korisno. Kompanija je obećala poboljšanja, ali kritičari, kao što je Mozilla, smatraju da je nemoguće proveriti da li se na tim poboljšanjima zaista i radi.

Izvor: B92, Engadget
Podeli
Foto: depositphotos/uroszunic
Foto: depositphotos/uroszunic

Mozilla se nada da će njen najnoviji projekat to možda promeniti. U pitanju je ekstenzija koja omogućava korisnicima da "doniraju" YouTube preporuke kako bi pomogli programerima da bolje razumeju algoritam YouTube platforme.

Ekstenzija se zove RegretsReporter, a dostupna je i za Google Chrome i za Mozilla Firefox pregledače.

"Dok pregledate YouTube, ekstenzija će automatski slati podatke o tome koliko vremena provodite na platformi, bez prikupljanja bilo kakvih informacija o onome što gledate ili pretražujete", kažu iz kompanije Mozilla.

Krajnji cilj je, uz bolje i korisnije opšte preporuke, i bezbednost mlađih korisnika. Na ovaj način smatraju da će bolje moći da se razume koji sadržaj navodi YouTube da sugeriše sadržaj koji je nasilan, rasistički ili zaverenički i identifikuje sve obrasce koji mogu da pokrenu ove preporuke.

Ono što je manje jasno, jeste to koliko će ovi podaci biti korisni i koliko je interesovanje. Da bi dobila zaista korisne podatke, Mozilla će morati da ima širok spektar korisnika koji će da dele YouTube istoriju.

Međutim, ako ovo bude moglo da pomogne programerima da identifikuju čak i nekoliko obrazaca, to bi moglo da pomogne da YouTube zaista ispuni svoja obećanja i popravi preporuke.

strana 1 od 47 idi na stranu