"Veštačka inteligencija nadvladaće ljude za manje od pet godina"

Tehnološki mogul Ilon Mask upozorio je na to da bi veštačka inteligencija mogla da "nadvlada" ljude u narednih pet godina.

Izvor: B92, Independent
Podeli
Foto: Depositphotos/ChinaImages
Foto: Depositphotos/ChinaImages

Ovo predviđanje predstavlja značajnu reviziju ranijih procena tzv. "tehnološkog singulariteta", odnosno trenutka kada veštačka inteligencija (AI) nadmašuje ljudsku i razvija se neshvatljivom brzinom.

Tehnološki stručnjak i futurista Rej Kurcvajl procenio je nedavno da se ovo neće desiti sve do 2045. godine, na osnovu eksponencijalnog napretka tehnologije, odnosno robotike, računara i pomaka u razvoju veštačke inteligencije. Vlasnik "Tesle", izgleda, nije saglasan sa ovim.

"Mislim da veoma pametni ljude zanemaruju veštačku inteligenciju jer misle da računar nikada neće da bude pametan kao oni. Ovo je, naravno, lažna pretpostavka izazvana sujetom" izjavio je Mask za Njujork tajms.

"Idemo ka situaciji u kojoj je AI znatno pametnija od ljudi i mislim da je će se to desiti za manje od pet godina. To ne znači da će za pet godina sve da ode dođavola, nego da će nam sve izgledati čudno i nestabilno", dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 43 idi na stranu