Tajland: Lajkovanje kao krivično delo

Tajlandski ministar informisanja, Anudit Nakorntap, rekao je da korisnici koji lajkuju ili dele sadržaj na Facebooku koji je uvredljiv po monarhiju čine krivično delo.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2011.

16:35

Default images

Agencija AP prenosi da je ova izjava poslednja u nizu pretnji po slobodu izražavanja na Tajlandu, gde su se na meti vlasti već našli sajtovi koji predstavljaju pretnju nacionalnoj sigurnosti, odnosno kritikuju monarhiju.

Ministar informisanja sada kaže da će svako ko na ovaj način prekrši zakon biti i procesuiran, čak i stranci i oni koji koriste internet van Tajlanda.

"Ako stranac klikne share ili like, tajlandsko zakonodavstvo nema jurisdikciju nad tim, ali ako postoji tužba i ta osoba dođe na Tajland, ona će biti procesuirana", rekao je ministar Nakorntap za Associated Press.

Iako se ovo nekome može činiti preterano, opoziciona Demokratska stranka smatra da vlada ne čini dovoljno da zaštiti ugled monarhije.

Iz ove partije stižu predlozi da se od američkih vlasti zatraži blokiranje određenih sadržaja na YouTubeu i Facebooku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: