Google zakrpio 27 propusta u Chromeu

Google je u sredu zakrpio 27 slabih tačaka u svom browseru Chrome i ponudio stabilnu verziju 11 za Windows, Mac i Linux. Pored toga, isplatio je rekordnih 16.500 dolara istraživačima koji su prijavili većinu slabosti, premašivši tako dosadašnji rekord za nekoliko stotina dolara.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 29.04.2011.

11:39

Default images

U objavljenom saopštenju se kaže da je 18 propusta spadalo u kategoriju „visoke“ rizičnosti, šest „srednje“, a tri „niske“. Nijedan nije bio „kritičan“, što je najviša kategorija, a ove godine zakrpljena su samo tri takva propusta.

Nagrade u visini od 16.500 dolara dobilo je ukupno 11 istraživača koji su prijavili 17 propusta. Rus Sergej Glazunov, koji je već postao poznat po tome što ih često prijavljuje, ovog puta je dobio 4000 dolara, a isti iznos pripao je i istraživaču koji se predstavio samo kao „kuzzcc“.

Ove godine Google je na ime nagrada do sada isplatio preko 77.000 dolara. Od pet najvećih "proizvođača" browsera samo Google i Mozilla isplaćuju novčane nagrade nezavisnim istraživačima koji im ukažu na bezbednosne propuste u njihovom softveru.

Pored toga što je zakrpio Chrome, Google ga je i prebacio u stabilnu fazu kao verziju 11. Program naime prolazi kroz tri faze razvoja tako da postoje i tri izdanja – razvojno, beta i stabilno.

Od prošlog leta Google objavljuje nove verzije Chromea otprilike na svakih šest nedelja. I Mozilla je nedavno odlučila da se upustu u tu trku. Počevši od Firefoxa 5, koji će se prema planu pojaviti 21. juna, nova izdanja bi trebalo da se pojavljuju u intervalima od šest do osam nedelja.

Mada verzija 11 sadrži oko 3700 promena u odnosu na Chrome 10, Google je posebno istakao samo jednu – prihvatanje glasovnog ulaza.

„Glasovni ulaz kroz HTML jedna je od mnogih novih web tehnologija u našem browseru koja je učinila mogućom korišćenje govornih funkcija u našoj inovativnoj i korisnoj aplikaciji za prevođenje Google Translate“, piše u zvaničnom saopštenju objavljenom u sredu.

Drugim rečima, korisnici Chromea 11 moći će preko svog mikrofona da zadaju tekst koji će im Google Translate prevesti na izabrani jezik.

Chrome 11 može se preuzeti odavde, a korisnici koji već koriste ovaj browser dobiće najnoviju verziju automatski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: