Novi Mac računari i novi iOS

Većina glasina koje su kružile pre ovogodišnje Appleove WWDC konferencije, ispostavile su se istinitim. Novi MacBook Air i MacBook Pro, novi iOS i datum dostupnosti novog OS X-a.

Izvor: B92, Autor: Jovana Miliæeviæ

Ponedeljak, 11.06.2012.

20:46

Default images

Neke se, međutim, nisu u potpunosti obistinile.

Puno se pričalo o osvežavanju linije prenosivih računara i mogućnosti da Apple ugradi Retina ekran na njih, što se delimično dogodilo.

Apple je pored standardnih predstavio i skuplji model MacBook Pro računara, sa Retina ekranom koji se nalazi i na novom iPadu i poslednje dve generacije iPhonea.

Ali prve stvari prvo... Konferenciju je otvorila Siri. Jedna od popularnih iOS funkcionalnosti, virtuelni asistent do večeras dostupan samo na iPhoneu 4S, koja je pozdravila prisutne i našalila se na račun konkurencija.

"Zdravo momci, da li neko od vas radi na ICS ili Jelly Beanu? Ko im smišlja ta imena? Ben&Jerry?" i "Ozbiljno, uzbuđena sam zbog novog Samsunga. Ne telefona, frižidera", vicevi su koje je ispričala Siri, a nakon nje je na scenu stupio Tim Kuk, izvršni direktor Applea.

On je otvorio 23. po redu Worldwide Developers Conference informacijom da je konferencija rasprodata za manje od dva sata, preciznije sat i 43 minuta, a prva najava koja je na ovoj konferenciji objavljena je proširenje liste zemalja koje podržavaju App Store.

Sa 32 nove, sada će ih ukupno biti 155. Na prikazanoj mapi, koja pokazuje koje sve zemlje će sada imati pristup App Storeu, Srbija i dalje nije označena.

Ova prodavnica aplikacija ima preko 650 hiljada aplikacija i 225 hiljada aplikacija za iPad, a nedavno je postignut novi rekord, preuzeto je 30 milijardi aplikacija. Ukupno je registrovano 400 miliona naloga.
Photo: Apple
Za predstavljanje novog hardvera bio je zadužen Fil Šiler, jedan od viših potpredsenika kompanije. Prvi na redu bili su MacBook Air računari.

"Oni su doneli notebook revoluciju", rekao je Šiler, "svi se trude da ih kopiraju. A shvatili su da to nije tako lako".

Kao i stare verzije, novi MacBook Air biće dostupan u veličini od 11 i 13 inča.

11-inčni model dolazi sa 4GB RAM memorije, dvojezgarnim Intel i5 procesorom na 1,7GHz, nudi 5-časovno trajanje baterije i ima rezoluciju od 1366x768 piksela, a u zavisnosti od toga da li ima 64 ili 128GB flash memorije, koštaće 999 odnosno 1099 dolara.

Trinaestica ima procesor na 1,8GHz, 7-časovno trajanje baterije, takođe 4GB RAM i rezoluciju ekrana od 1440x900, a kao i jedanaestica prednju kameru od 720p. Cene u zavisnosti od količine flash memorije idu od 1199 do 1499 dolara.

Oba modela imaju USB 3.0 i oba su u prodaji od danas.
Photo: Apple
Od danas su u prodaji i novi MacBook Pro računari.

Ivy Bridge čipovi nalaze se na ovim modelima, ali i na novom Airu. 13-inčni Pro u verziji sa 4GB RAM, 2,5GHz dual-core i5 procesorom i 500GB HDD koštaće 1199 dolara, a trista dolara više biće potrebno izdvojiti za model sa 8GB RAM, 2,9GHz i/ procesorom i 750GB HDD.

Kod 15-inčnih modela, takođe postoji izbor između 4 i 8 GB RAM-a, kao i i7 procesora na 2,3 odnosno 2,6GHz, a cene su 1799 i 2199 dolara.

Pro modeli će pored USB 3.0 imati i USB 2.0 port.

Ipak, "zvezda večeri" bio je novi MacBook Pro sa Retina ekranom.

Debljine 0,71 inč, ovaj računar 15,4-inčnog ekrana rezolucije 2880x1800 (220ppi), takođe će imati 7-časovno trajanje baterije, ima 8GB RAM memorije i i7 na 2,3GHz, a koštaće 2199 dolara.

Džonatan Ajv, glavni Apple dizajner, rekao je da je ovaj model napravljen za ekstremne performanse, ali je i izuzetno prenosiv. Pored toga, odlikuje ga i asimetrični kuler, koji je znatno tiši.



I ovaj Mac je u prodaji od danas, a iz Applea ga nazivaju "najboljim kompjuterom za danas, ali i budućnost".

"To je jednostavno najbolji računar koji smo napravili", naglasio je Šiler.
Photo: Apple
Mountain Lion OS X prvo je od predstavljenih softverskih noviteta, a za njegovo predstavljanje bio je zadužen Kreg Federiči.

"Macu ide sjajno", kaže on, "imamo 66 miliona Mac korisnika, što je trostruko više nego pre pet godina". Novi operativni sistem za njih biće dostupan od jula po ceni od 19,99 dolara, a za računare predstavljene danas prelazak na novu verziju biće besplatan.

Od noviteta koji su danas najavljeni za Mountain Lion, ističe se ugrađena podrška za iCloud, nove aplikacije koje su optimizovane za iCloud (Messages, Reminders i Notes), a najavljeno je i da Dictations dolazi na Mac upravo ovom verzijom.

Tu je i novi Safari sa novim iCloud tabom i intergacijom Twittera, zatim opcija po kojoj se sistem apdejtuje i sinhronizuje i kada je offline, na Mac dolazi i GameCenter, a opcija AirPlay Mirroring takođe se nalazi među 200 novih mogućnosti koje dolaze sa ovom verzijom.

Zanimljivo je i da su spremljene posebne opcije za kineske korisnike, kao što je podrška za Baidu i druge lokalne društvene mreže, novi fontovi i novi rečnik.

Viši potpredsednik kompanije za iOS, Skot Forstal, rekao je da do marta prodato 365 miliona iOS uređaja, a 80 posto je onih na iOS-u 5.
Photo: Apple
Od jeseni stiže nova verzija ove mobilne platforme, a njene mogućnosti predstavljene su večeras.

Siri je doživela znatna unapređenja, pored toga što više zna o filmovima, restoranima i muzici, Siri sada može da pokreće aplikacije, a osim što će biti proširenja za podržane jezike (italijanski, korejski...), najavljeno je i da stiže na novi iPad.

Novi iOS donosi i Facebook integraciju, na kojoj je Apple blisko sarađivao sa Facebookom. Fotografije iz Photos aplikacije, sajtove iz Safarija ili lokaciju sa Mape sada ćete moći direktno da delite na Facebooku, a on je integrisan i sa App Store prodavnicom aplikacija. To znači da će korisnici moći da vide koje su aplikacije njihovi prijatelji lajkovali, a takođe i muziku ili filmove.
Photo: Apple
Phone aplikacija je takođe unapređena, te sada nudi opciju da na poziv odgovorite nekom od predefinisanih poruka ili obeležite da vas telefon obavesti kasnije da ste imali propušten poziv. Tu je i Do Not Disturb opcija koju možete uključiti kada ne želite da vas zvuci ili osvetljenje uznemiravaju, ali ćete za to vreme ipak primati poruke i notifikacije. Osim mogućnosti podešavanja perioda kada želite da ova opcija bude uključena, možete odabrati i ako želite da napravite izuzetak u slučaju nekih kontakata.

Facetime, koji je do sada radio samo preko Wi-Fi konekcije, sada će raditi i preko mobilne mreže, a tu je i novi mobilni Safari.

iOS 6 donosi i unapređenja Photo Streama, pa sada korisnici mogu podeliti neke od fotografija koje žele. Tu je opcija VIP, kojom možete označiti nekoga ko vam je bitan i za čije poruke ili mailove želite da budu vidljiviji, kao i aplikacija PassBook, predstavljena kao najjednostavniji način da čuvate sve karte na jednom mestu.

Među iOS 6 novitetima je i Eyes Free, projekat nastao u saradnji sa proizvođačima iz automobilske industrije, koji će u volane svojih automobila imati ugrađeno dugme putem kojeg možete zadavati komande, za sada su uključeni BMW, GM, Mercedes, Land rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler, Honda, ali i opcija pogodna za korišćenje od strane dece sa autizmom, Guided Acess.
Photo: Apple
Ranije najave od ukidanju Google mapa su se obistinile, a uz nove mape stigla je i navigacija, integracija sa Siri, kao i opcija Flyover, koja nudi 3D modele gradova.

Novi iOS 6 u beta verziji dostupan je za programere od danas, korisnicima, kao što smo već rekli, stiže na jesen, verovatno sa novim iPhoneom. Biće dostupan korisnicima iPada 2 i novog iPada, iPoda Touch 4. generacije i iPhonea 3GS i novijih generacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: