TEST: Huawei Watch GT 3 Pro na još višem nivou

Krajem prošle godine smo imali priliku da se upoznamo sa Huawei Watch GT 3 pametnim satom. Sada nam stiže i Huawei Watch GT 3 Pro model.

Izvor: Bratislav Jovanoviæ

Petak, 10.06.2022.

10:15

TEST: Huawei Watch GT 3 Pro na još višem nivou
Foto: B92.net

Kada su u pitanju pametni satovi, ne može se osporiti njihova funkcionalnost, ali za mnoge korisnike njihov dizajn još uvek nije dovoljno primamljiv. Ipak, to se ne može reći za poslednjih nekoliko generacija Huawei pametnih satova, posebno kada je u pitanju Huawei Watch GT serija.

Krajem 2021. godine smo testirali Huawei Watch GT 3, koji smo pohvalili zbog njegovog dizajna. Sada Huawei Watch GT 3 Pro model taj dizajn podiže na još viši i premijum nivo. Ovo je titanijumski pametni sat, koji je u trendu, pa će pogodovati i poslovnim korisnicima koji žele da prate svoje zdravstvene i sportske parametre.

Naravno, uz uobičajene elemente praćenja aktivnosti, kao i obaveštenja sa telefona, Watch GT 3 Pro krasi i vodootpornost na dubinama do 30 metara. Deluje da je sa ovim pametnim satom Huawei pokrio sve bitne elemente, uprkos nekim poznatim softverskim limitima.

Dizajn i izrada

Watch GT 3 Pro je oličenje premijum izrade, sa titanijumskim okvirom i keramičkom donjom stranom. Kada ga držite u ruci, jasno osećate njegovu težinu, što je plus kada se poredi sa konkurentskim modelima od plastike.

Postoje dva modela – sa dizajnom do bele keramike i titanijumska varijanta. Mi smo na testu imali ovaj drugi sat, koji krase oštri uglovi i izbrušena srebrnkasta završnica.

Sat poseduje digitalnu krunicu, pomoću koje klikćete i skrolujete kroz menije u interfejsu. Prisutan je i zaseban taster, koji je namenjen kontroli menija za vežbanje, ali mu je moguće i promeniti funkciju. Utisak je da je Huawei Watch GT 3 Pro pametni sat koji je u velikoj meri namenjen kontroli fitnes elemenata i parametara.

Ekran i baterija

Titanijumski Watch GT 3 Pro ima AMOLED ekran od 1,43 inča, sa 326ppi gustinom piksela i veoma jasno prikazuje sadržaj. Čak i najsitniji tekst izgleda oštro i lak je za čitanje.

Senzor za ambijentalno osvetljenje je brz, a osigurava da je ekran dovoljno osvetljen da sadržaj na njemu može da se vidi bez problema, čak i kada je direktno izložen suncu. Uglovi gledanja su izuzetni, dok je prikaz boja u standardno kvalitetan kada je u pitanju OLED.

Ekran poseduje "always-on display" mod, ali je verovatno da vam on neće biti potreban jer je akcelerometar na satu izuzetnog kvaliteta i odlično detektuje pokrete ruke.

Još jedna karakteristika, koja sat smešta u premijum segment po izradi jeste da je ekran kreiran od safirnog stakla, što je odlična stvar jer bi to trebalo da ga zaštiti od ogrebotina i drugih oštećenja.
Foto: B92.net
Baterija je nešto što smo sa nestrpljenjem želeli da isprobamo, s obzirom na to da nas je Watch GT 3 veoma prijatno iznenadio prošle godine. Reći ćemo samo da Watch GT 3 Pro nije ni najmanje razočarao. Telefon smo testirali tokom nešto više od nedelju dana, tokom kojih se baterija odlično držala uz umereno do nešto zahtevnijeg korišćenja.

Huawei tvrdi da baterija može da izdrži i do 14 dana bez problema, ukoliko smanjite praćenje fitnes parametara ili sat ne držite konstantno u always-on display modu.

Funkcionalnost i interfejs

Huawei je Watch GT 3 Pro sat opremio svojim prepoznatljivim HarmonyOS softverom, koji sada stiže u svojoj drugoj iteraciji. Zabeležili smo da interfejs ima odličan odziv, pa nećete morati da čekate da sat registruje pritisak ili prevlačenje prstom. Najveći broj aplikacija se brzo učitava, uz fluidan prikaz.

Moguće je svajpovanje kroz kroz različite kartice na početnom ekranu, kako biste pristupili osnovnim informacijama. Ukoliko želite dublji uvid u nešto, tu su prečice iz padajućih menija i aplikacije iz mreže koja se otvara kada pritisnete digitalnu krunu.

Ukoliko bismo tražili zamerku, to je softverska podrška. Sat je moguće uparivati sa telefonima iz Android i iOS ekosistema, ali kao i na ostalim uređajima, kada je u pitanju Huawei, nema podrške za Google servise. Tako se ni Huawei Health prateća aplikacija ne može naći na Google Play Storeu i morate da je preuzmete sa Huawei sajta.

Nećete imati ni preveliki izbor kada su u pitanju eksterne aplikacije. Takođe, Huawei Celia glasovni asistent neće raditi uz telefone koji nisu iz kompanijinog ekosistema.
Foto: B92.net
Ipak, svoje softverske limite Watch GT 3 Pro nadoknađuje u drugom segmentu – praćenju fitnes parametara. Tu su uobičajene funkcije praćenja otkucaja srca, nivoa stresa i navika spavanja. Sat može da očitava i neke naprednije elemente, kao što su temperatura kože, VO2 Max, konstantno praćennje saturacije kiseonika u krvi (SpO2) i drugo.

GPS praćenje je dostupno u pet tipova, što znači da svoje trčanje možete da nadgledate gotovo bilo gde u svetu. Onima koji vole da trče na raspolaganju je i virtuelni trener.

Huawei Watch GT 3 Pro ima podršku za 32GB skladišnog prostora, a u kombinaciji sa podrškom za Bluetooth slušalice neće vam biti potreban telefon kada izlazite na vežbanje.

Sat može da snimi više od 100 različitih vežbi i aktivnosti, a to uključuje i plivanje na otvorenom ili u bazenu, a podržana je IP68 i 5ATM zaštita, kao i mogućnost da sa satom oko zgloba ronite na dubinama do 30 metara.

Huawei Health aplikacija može da bude zbunjujuća za neke korisnike, jer sadrži veliki broj informacija i podataka. Srećom, prikazuje samo najbitnije stavke, sve dok ne zađete dublje u parametre koji analiziraju otkucaje srca ili stres tokom treniranja.
Foto: B92.net

Na kraju...

Huawei Watch GT 3 Pro je, kao i standardni Watch GT 3, stilski izuzetan pametni sat. Krase ga premijum materijali, odličan kvalitet izrade. Sat možete bez problema koristiti kao fitnes tracker i kao i do sada, krasi ga izuzetna autonomija baterije.

Sa softverske strane, situacija je takva kakva je. Huawei čini koliko god može da ublaži posledice dugogodišnih sankcija, koje kompaniju sprečavaju da koristi Google servise i Play prodavnicu. Huawei se adaptirao najbolje što je umeo sa svojim HarmonOS softverom, ali će morati da poradi na boljoj eksternoj podršci za aplikacije i nekim funkcijama koje su bitne korisnicima u Evropi.

Za one, kojima ovo nisu preterano bitne funkcije, Huawei Watch GT 3 Pro će biti idealan, moderan i stilizovan uređaj.

Autor:
Bratislav Jovanović


Uređaj na test ustupio Huawei.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: