TEST: Huawei Watch GT 3 – elegantan i izdržljiv

Huawei Watch GT 3 nastavlja tamo gde su stali njegovi prethodnici i dominira na polju autonomije baterije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Huawei
Foto: Huawei

Huawei Watch GT predstavlja jednu od najpopularnijih familija pametnih satova. Od kako su se pojavili, ovi satovi predstavljaju pravo oličenje dizajna i autonomije baterije. Sada, sa objavom HarmonyOS platforme, satovi prelaze na naredni nivo i po svojoj funkcionalnosti.

Huawei Watch GT 3 je najnoviji model pametnog sata koji stiže uz HarmonyOS 2.1, a pored toga implementira i veliki broj poboljšanja u segmentu senzora i baterije.

Dizajn

Huawei Watch GT 3 je dostupan u dve veličine: 42 milimetra i 46 milimetara. Na prvi pogled, deluje da je manji model namenjen ženskoj publici i više podseća na luksuzni konvencionalni sat, dok je veći model podobniji za muškarce, posebno zbog dizajna narukvice. Mi smo na testu imali model od 46 mm.

Sat krasi konstrukcija od nerđajućeg čelika, krunica i taster sa desne strane. S desne strane se nalazi zvučnik, dok je s leve strane smešten mikrofon. Zvuk, koji dolazi iz sata, je jasan što je bitno ukoliko želite da brzo odgovorite na poziv.

Na poleđini se nalazi modul sa Huawei TruSeen 5.0+ PPG senzorima, koji integriše senzor za praćenje rada srca i oksimetar, kao i osam foto dioda. Poleđina je blago zaobljena, pa bolje leži na korisnikovom zglobu i nudi bolje očitavanje zdravstvenih i fitnes parametara.

Ukoliko želite da promenite izgled narukvice, tu je nekoliko opcija. Pored pomenute narukvice od nerđajućeg čelika, koja nudi više elegantan poslovni izgled, tu su i modeli od visokokvalitetne teleće kože, kao i kaiš od fluoroelastomera koji je prikladan uz ležerniju odevnu kombinciju.

Foto: Huawei
Foto: Huawei

Softver, hardver

Huawei Watch GT 3 stiže sa HarmonyOS 2.1 verzijom softvera, koji je lak za korišćenje i kompatibilan je sa većinom Android telefona i iPhone modela. Naravno, moraćete da instalirate Huawei Health aplikaciju i uparite je sa svojim telefonom , kako bi mogli da koristite sve funkcije sata.

Upravljanje aplikacijama je isto kao i na prethodnim Huawei satovima - prevlačenje u desno prikazuje vidžete, dok svajpovanje u levo prikazuje parametre zdravlja, dnevnih akrivnosti, spavanja i drugo. Prevlačenje nagore otvara različite apliakcije (pozivi, email, SMS, Messenger...), dok prevlačenje nadole poziva brza podešavanja.

Na polju hardvera, Huawei je implementirao procesor sa ARM Cortex-M jezgrima, kao i 32MB RAM-a i 4GB prostora za skladištenje podataka. Nažalost, nije podržan eSIM, pa Watch GT 3 ne može u potpunosti da radi nezavisno od telefona, kada su u pitanju pozivi.

Pritiskanje krunice poziva grupu aplikacija, koje su unapred instalirane, dok rotiranje zumira aplikacije. Pametni sat već stiže sa instaliranim neophodnim aplikacijama, dok HarmonyOS podržava i instaliranje eksternih aplikacija dok god su one dostupne u AppGallery prodavnici.

Foto: Huawei
Foto: Huawei

Performanse

Tokom svakodnevne upotrebe nema problema sa rušenjem sistema, obaveštenja stižu na vreme, aplikacije se otvaraju i pokreću brzo. Senzori su pouzdani, ako ne i bolji, u odnosu na prethodne verzije sata.

Iz Huawei Health aplikacije je moguće izabrati da li želite konstantno merenje pulsa/otkucaja srca (automatski se meri svakih pet minuta) i SpO2 (nivo kiseonika u krvi) što će biti od koristi planinarima. Tu su standardne opcije merenja kvaliteta spavanja i nivoa stresa, a novitet je mogućnost merenja telesne temperature. Da bi toplomer bio precizan, potrebno je da Watch GT 3 nosite bar 10 minuta, kako bi se sat prilagodio temperaturi kože.

Za ljubitelje fitnesa je dostupan veliki broj fitnes programa i sportskih modova (trčanje, plivanje, CrossFit, joga, pilates i drugo). Ugrađeni dual-band GPS čip pomaže kod snimanja i beleženja pešačkih tura koje se koriste.

Na kraju, autonomija je svakako jedan od najvećih aduta Huawei Watch GT 3 pametnog sata. Satovi kompanije su godinama poznati kao vrhunski po pitanju trajanja baterije, a to je slučaj i sa novim modelima. Tokom naprednog korišćenja, sigurno dobijate dva dana neprekidbne upotrebe, dok tokom umerenijeg korišćenja sat traje oko nedelju dana sa jednim punjenjem. Baterija se do vrha puni za oko 90 minuta, a moguće je i bežično punjenje preko standardnog Qi punjača ili čak telefona.

Huawei Watch GT 3 od 42 mm ima cenu od 38.999 dinara, dok model od 46 mm košta 47.999 dinara. Satovi su u prodaji dostupni od 13. decembra. Ukoliko do 31.12. kupite novi Huawei Watch GT 3, uz njega dobijate i dve dodatne narukvice koje možete menjati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.