Roditeljska aplikacija za praćenje dece otvara brojna pitanja VIDEO

"Find My Kids" predstavlja porodični GPS lokator za bezbednost dece i roditeljsku kontrolu. Kada je instalirana na detetov i telefon roditelja, ta aplikacija roditeljima omogućava da detaljno prate kretanje svog deteta.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

15:39

Roditeljska aplikacija za praćenje dece otvara brojna pitanja VIDEO
Ilustracija / Foto: Depositphoto/IgorVetushko

Pažnju privlači činjenica da, ukoliko se dete ne javi na poziv, roditelji mogu da uključe mikrofon i tako čuju sve što se događa u okolini njihovog deteta. Aplikacija omogućava da se kretanje deteta detaljno prati, pa se u svakom trenutku može znati kada je ono ušlo u kuću i izašlo iz kuće ili sa drugih mesta.

"Find My Kids" se na telefon deteta može instalirati na telefon tajno. Lični podaci se čuvaju uz strogo poštovanje pravnih propisa i GDPR politike. Usluga koristi GPS detetovog telefona, na kome radi u režimu GPS lociranja.

Režim "Chat with parents" omogućava detetu da komunicira sa roditeljem, a u slučaju neke vanredne situacije ono može pritisnuti SOS dugme. Alarmni signal tada roditelju automatski stiže na njegov telefon.

Da bi aplikacija mogla da radi, "Find My Kids" od korisnika traži dozvolu da pristup kameri i fotografijama (za kreiranje detetovog avatara) i pristup kontaktima (da bi mogao da popuni imenik u GPS satu).

I pored svojih prednosti, kada su bezbednost dece i briga roditelja u pitanju, "Find My Kids" otvara i mnoga pitanja, etička i pravna.

Gde je granica kada bi kontrola trebalo da prestane? Šta ukoliko neko zloupotrebi aplikaciju i umeša se u našu ili privatnost naše dece? Da li neko i nas može da prisluškuje i prati, po sličnom principu?

Kontroverze koje aplikacija "Find My Kids" povlači sa sobom bile su tema razgovora u emisiji "150 minuta" Prve televizije, u kome su učestvovali profesor Pravnog fakulteta doktor Zoran Pavlović i stručnjak za bezbednost Darko Trifunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: