Kako postati programer?

Danas je lakše nego ikad ući u svet programiranja i krenuti tim putem. Bogatstvo informacija na internetu posvećenih učenju programiranja je zaista impresivno. Ali to je samo prvi korak.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.03.2017.

10:34

Kako postati programer?
Foto: Thinkstock

Piše: Petar Slović, Team Lead @Quantox Technology

Da biste od svog prvog “Hello World” programa došli do pozicije junior developera i zaposlili se u nekoj firmi, potrebno je uložiti mnogo truda.

Prvo izaberite oblast programiranja

Programiranje je jako široka struka koja obuhvata mnogo različitih oblasti. Izbor oblasti će definisati vaš put u budućnosti.

Web development

Ovo je polje u koje je ubedljivo najlakše ući kao neko ko je nov u svetu programiranja. Ako želite da kreirate web sajtove i sisteme, ova oblast je za vas. Jezici koje ćete pisati mogu biti razni:
  • Za serversko programiarnje: PHP, NodeJS, Ruby, Python, Go, MySql
  • Za klijentsko programiranje: JavaScript, CSS, HTML


Najčešće korišćena kombinacija kod nas je PHP na serveru i JS na klijentu.

Mobile development

Ukoliko vam je san da pravite Android ili iOS aplikacije, želećete da se bavite ovim poljem.
Android se češće koristi kod nas, i postoji manjak iOS developera, jer nije lako doći do Apple uređaja koji su neophodni za iOS razvoj.

Za Android ćete koristiti Javu, a za iOS Swift ili Objective-C.

Takođe, moguće je kreirati aplikacije koje će raditi na različitim mobilnim platformama korišćenjem React Native, NativeScript ili Cordova frameworka. Ovim pristupom koristimo JavaScript, HTML i CSS pri pravljenju naše aplikacije, a onda se ona izvršava na mobilnim uređajima kao prava Native aplikacija (nije potreban web browser).

Desktop development

Iako su mobilne i web aplikacije poslednjih godina najpopularnije, desktop aplikacije su i dalje nezamenjive za mnoge ljude. Za aplikacije koje će raditi na operativnom sistemu Windows se uglavnom koristi C# sa svojim .Net frameworkom. Za MacOS aplikacije se razvijaju u Objective-C ili Swift programskim jezicima. Što se Linuxa tiče, aplikacije se razvijaju u C++ programskom jeziku.

Takođe je moguće praviti aplikacije koje će raditi na svim operativnim sistemima (Cross Platform), na primer korišćenjem Qt frameworka (C++) ili Electron frameworka (JavaScript).

Razvoj igara

Razvoj igara će uvek biti popularna oblast programiranja. Ukoliko se odlučite za ovu oblast, verovatno ćete se usmeriti na učenje Unity Game Enginea uz programski jezik C#.

Kako naučiti programiranje?

Mentori

Najkvalitetniji način učenja programiranja je bez premca imati mentora. Iskusni mentor će znatno ubrzati vaš proces učenja. Jedan od načina da pronađete mentora je pohađanje prakse u nekoj od IT kompanija kao što je Quantox, gde ćete imati kreiran plan učenja i mentora koji će pratiti vaš napredak. Druga opcija je pomoć prijatelja. Ako poznajete nekog ko se bavi programiranjem, možete ga zamoliti da bude vaš mentor.

Internet

Uvek možete sami naći resurse za učenje na internetu i početi da ih koristite. Postoji mnogo oblika u kojima je materijal za učenje dostupan - knjige, prezentacije, blogovi, video-materijali, sajtovi za interaktivno učenje… Različitim ljudima odgovara različit pristup učenju, ali iz mog iskustva početnicima najviše odgovaraju video-kursevi.

Neki od popularnih sajtova za kvalitetne video-kurseve za programiranje su:
  • Lynda - razne teme
  • Udemy - razne teme
  • Tuts+ - razne teme, sa fokusom na web programiranje
  • Pluralsight - razne teme
  • Laracasts - PHP kursevi
  • FrontEnd Masters - profesionalni kursevi posvećeni Front End Web programiranju


Fakulteti

Super stvar kod programiranja je to što vam nije neophodna diploma fakulteta da biste se time bavili. Od tri firme u kojima sam do sada radio, niko me nije ni pitao da li imam završen fakultet. Uvek je bitno samo znanje.

Ono što programerski fakulteti ipak pružaju jeste istraživanje teoretskih osnova i davanja solidne baze za dalje usavršavanje. Iako ovakav pristup traje dugo i znatno je teži, jasno se vide koristi u kvalitetu rada programera koji su završili fakultet.

Online fakulteti

Još jedna opcija koja stoji između klasičnog pohađanja fakulteta i učenja preko interneta jesu besplatni online kursevi nekih poznatih svetskih fakulteta, kao što je Harvard.

Ovo je odlična stvar i sve više fakulteta nudi ovakve kurseve, ali ne treba se fokusirati na eventualni sertifikat, već na suštinu - znanje koje na ovaj način možete da dobijete.

Neki od popularnih sajtova na kojima možete naći ovakve kurseve su:

Najefikasnija metoda učenja programiranja

Nakon što ste pogledali nekoliko video-kurseva o programiranju i stekli uvid i osnovna znanja, vreme je za korak dalje. Da biste došli do nivoa znanja koje možete upotrebiti da se zaposlite u nekoj programerskoj firmi, morate imati i nekog praktičnog znanja i iskustva.

Verovatno se pitate kako steći iskustvo ako nikada niste bili zaposleni u oblasti programiranja. Programiranje je jedna od retkih oblasti u kojoj je moguće raditi isti posao kod kuće kao i na poslu, a većina alata za programiranje su besplatni i mogu se instalirati na bilo kom kompjuteru.

To znači da možete da napravite neki mali sajt kako biste vežbali to što ste naučili i taj sajt ćete moći da pokažete na intervjuu za posao kao vaše iskustvo. Programerske kompanije vole da vide ljude koji imaju samostalnog iskustva.

Najefikasnija metoda učenja u programiranju je smisliti neki mali projekat i napraviti ga. Koliko god mali i jednostavan bio, iz toga ćete naučiti mnogo više nego iz čitanja lekcija. Nakon dva ili tri ovakva mala projekta, već ćete biti spremni da potražite posao.

Evo šta vam još može pomoći da napravite neki svoj projekat

Ideju najlakše možete naći ako pogledate u svoj svakodnevni život i interesovanja. Razmislite šta biste mogli da automatizujete. Možda vodite računa tome koliko često sipate benzin u automobil. Možete napraviti malu aplikaciju čija će to biti funkcija. Da li želite mesto gde ćete moći da zapišete dobre recepte koje ste probali? Napravite aplikaciju za to!

Neminovno ćete naići na mnogo problema, koliko god se jednostavno činila aplikacija koju pravite. U tim situacijama, prvo pretražite Google. Ako ne nađete odgovor, potražite pomoć svog mentora ili postavite pitanje na sajtu StackOverflow. Kada rešite problem, uvek pokušajte da shvatite zašto je rešenje baš takvo.

Ključ za rešavanje bilo kog zadatka je razumevanje problema. Pokušajte da odete korak unazad od koda i sagledate problem iz široke perspektive. Probajte da razumete zbog čega se program ponaša na taj način. Ako vam se problem čini isuviše složen, rastavite ga na sitne delove i rešavajte ih odvojeno.

Sada vam je malo jasnije kako se dolazi do posla programera i šta vas čeka ako se upustite u ovu avanturu. I ne samo da postanete programer – učenje će uvek biti deo vašeg posla. Čak i nakon što se zaposlite - bilo kao junior ili praktikant - nastavićete da se usavršavate i napredujete.

Izvor: IT Konekt

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: