Microsoft izbacuje WordPad iz Windowsa

Aplikacija za uređivanje teksta, funkcionalnostima na pola puta između Notepada i Worda, nestaće iz Windowsa 10 i 11 nakon 28 godina, i to sa narednim većim ažuriranjem.

Izvor: bug.hr
Podeli
Foto: Ralf Liebhold / Shutterstock.com
Foto: Ralf Liebhold / Shutterstock.com

Microsoft WordPad je jedan od prvih komercijalno prihvaćenih programa za uređivanje teksta, uključen u Windows još od verzije 95 na ovamo. Još uvek dolazi i u paketu s Windowsom 11, ali je pomalo zanemaren.

Od 2020. godine postao je sastavni deo dodatnih funkcija Windowsa, pa ga je moguće iz njih i deinstalirati.

Poslednje zbogom

Već godinama, da ne kažemo decenijama, oni kojima je potrebno uređivanje "čistih" tekstualnih dokumenata odlučuju se u pravilu za Notepad ili slične alate, dok oni nešto zahtevniji posežu za punokrvnim poslovnim alatima, kao što je Word ili njegovi konkurenti. WordPad se tako našao između ove dvije krajnosti, s opcijama za uređivanje teksta u Rich Text Formatu, ali i s daleko manje funkcionalnosti od plaćenog Worda.

Ovu situaciju Microsoft je odlučio da zaustavi i jednostavno da ukine WordPad. U najnovijem dokumentu, koji se bavi zastarelim funkcijama i karakteristikama Windowsa, od 1. septembra među njima je naveden i prastari rudimentarni editor teksta.

"WordPad se više ne ažurira i biće uklonjen u budućem izdanju Windowsa. Preporučujemo Microsoft Word za dokumente obogaćenog teksta poput .doc i .rtf, kao i Windows Notepad za dokumente običnog teksta poput .txt", poručili su iz Microsofta u kratkoj objavi, ne navodeći eksplicitno razloge za tu odluku, ali ni tačan vremenski okvir kada će Windows ostati bez WordPada.

Ako ste, dakle, nekim slučajem i dalje koristili ovaj alat, prisutan u Windowsu proteklih 28 godina, vreme vam je da pronađete drugo rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.