Softver tester: Zašto je ova profesija jedna od najvažnijih u IT-ju

Software Testing and QA za mnoge početnike predstavlja savršen izbor za ulazak u IT sektor.

Podeli
Foto: LINK group
Foto: LINK group

S jedne strane, konstantan razvoj različitih tipova programa i njihova široka primena diktiraju stalnu potrebu za kvalifikovanim softver testerima, dok je jednostavnost usvajanja veština za ovo perspektivno zanimanje jedan od glavnih razloga zbog čega je ono tako primamljivo za one koji nemaju prethodna IT znanja.

Pored toga, najprivlačniju stranu karijere u ovoj oblasti za mnoge predstavljaju plate koje se kreću do čak 184.000 dinara mesečno.

Zbog čega je Software Testing toliko važna IT oblast

Ukratko, Software Testing and Quality Assurance predstavlja proces otkrivanja grešaka (bagova) u računarskim sistemima ili softverima. Drugim rečima, besprekorno funkcionisanje različitih aplikacija koje svakodnevno koristite poput društvenih mreža, internet pretraživača i elektronskog bankarstva omogućeno je zahvaljujući procesu uočavanja i ispravljanja grešaka u ranim fazama testiranja.

Možda vam se ovo zanimanje ne čini toliko važnim, ali evo do kakvih sve posledica može doći ako se ne uoče greške:

Svemirska letelica "Mariner 1", koja je bila predviđena za misiju oko Venere, skrenula je sa kursa tokom lansiranja. Zbog mogućnosti da padne na tlo, inženjeri Nase pokrenuli su proces samouništenja. Analizom nakon nesreće utvrđeno je da je u okviru koda postojala crtica viška koja je u potpunosti poremetila parametre navođenja rakete. Tako je jedan mali znak doveo do propasti misije koja je vredela osamnaest miliona dolara.

Greška u kodu prilikom apdejta softvera za Nestove pametne termostate dovela je do ubrzane potrošnje baterija i, posledično, do prestanka rada termostata. Čak 99,5% korisnika nije moglo da zagreje svoje domove, a incident je uticao na trajnu prodaju ovog proizvoda.

Drugim rečima, od softver testera zavisi uspeh proizvoda, korisničko zadovoljstvo, a samim tim i profit kompanije. To je jedan od razloga zbog čega su oni nezamenljivi u svakom timu.

Ekspanzija i sve šira primena novih tehnologija kao što su Big Data, IoT, AI i Cloud dovešće do još veće potrebe za pažljivim otkrivanjem bagova i njihovim ispravljanjem. Software Testing and QA je važna grana IT sektora upravo zato što kroz staranje o kvalitetu proizvoda štedi novac i garantuje zadovoljne korisnike.

Šta je potrebno da biste postali softver tester

Svako ko je spreman za učenje i marljiv rad dobar je kandidat za karijeru softver testera.

Međutim, oni koji će se najbolje snaći u ovoj oblasti često su perfekcionisti sa oštrim okom, koji vide i najsitniju grešku tamo gde je drugi ne primećuju. Analitičnost i komunikativnost takođe su poželjni za ovo zanimanje jer je, pored uočavanja bagova, potrebno i jasno preneti informacije.

Svi oni koji kod sebe prepoznaju makar neku od ovih osobina trebalo bi da ih nadograde odgovarajućim tehničkim znanjima i za nekih 12 meseci posvećenog učenja biće spremni za svoj prvi posao. Programiranje nije ključno za početak rada u ovoj oblasti zato što softver testeri pomoću znanja i alata za testiranje pronalaze greške u programima koje potom ispravljaju developeri. Pored toga, ovo je karijera koja širom otvara vrata IT sektora, pa tako oni koji se dobro pokažu na ovoj poziciji imaju znanja koja će im omogućiti laku tranziciju u srodne IT grane kao što su biznis-analiza, programiranje i druge.

Foto: LINK group
Foto: LINK group

Kako do znanja

Internet je danas nepresušan izvor znanja, međutim, problem je što postoji veliki broj neproverenih kurseva i nesistematizovanih informacija zbog kojih sticanje znanja potrebnih za karijeru u ovoj oblasti može da se oduži. Takođe, iako postoji mnogo metoda učenja, praksa je često najbolji učitelj. Stoga sticanje iskustva kroz stvarne projekte i rad sa iskusnim testerima može imati presudnu vrednost.

Oni koji žele da već za godinu dana postanu softver testeri trebalo bi da se odluče za neku proverenu školu. U našoj zemlji izdvojila se ITAcademy sa svojim programom Software Testing and QA, koji na strukturisan način, uz posvećene predavače i rad na realnim projektima donosi znanja koja su odmah primenjiva na radnom mestu. Posebna prednost ove ustanove jeste njena prilagođenost različitim tipovima polaznika i njihovim potrebama, pa tako na njoj možete pohađati nastavu podjednakog kvaliteta u učionici ili od kuće i steći sertifikat koji će vas izdvojiti kod budućih poslodavaca.

Neka pronalaženje grešaka bude vaš poziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.