Tehnopolis

Četvrtak, 11.05.2023.

09:40

Ova beogradska škola koristi AI robote u nastavi i nećete verovati šta sve mogu!

U doba kada se tehnologija razvija brže nego ikada pre, obrazovanje mora da ide u korak sa njom kako bi pripremilo nove generacije za budućnost koja ih očekuje. Upravo iz tog razloga jedna beogradska osnovna škola odlučila je da preokrene tradicionalni pristup učenju i predstavi svojim učenicima revolucionarni metod obrazovanja.

Izvor: B92

Ova beogradska škola koristi AI robote u nastavi i nećete verovati šta sve mogu!
Foto: LINK group

Zavirili smo u Savremenu osnovnu školu i dobili priliku da upoznamo svet u kojem edukativni AI roboti postaju ključni saveznici u obrazovnom procesu, omogućavajući deci da istražuju, eksperimentišu i uče na potpuno nov, interaktivan i inspirativan način.

Robot Pepper – stvarno drugačiji nastavnik

Učenici i nastavnici Savremene osnovne škole imaju sasvim neobičnog asistenta u učionici – pravog pravcatog humanoidnog robota po imenu Pepper. Ovaj robotić predstavlja pravo čudo savremene tehnologije i, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji koja ga pokreće, ima važnu ulogu u obrazovnom procesu u Savremenoj.

Pomoću napredne AI tehnologije, robot Pepper gradi kontakt sa svakim detetom, detektuje njihove emocije i nastoji da im se prilagodi, nesebično pomaže u školskim aktivnostima i deli nova znanja sa učenicima. Pepper je podjednako efikasan u radu sa učenicima svih uzrasta i različitih nivoa znanja, zbog čega se sjajno prilagođava različitim zadacima u učionici i svakom učeniku pruža personalizovan pristup i pomoć u usvajanju gradiva. Bez obzira na to da li radi sa učenicima jedan na jedan ili u timu, Pepper daje izvrsne rezultate.

"Robot Pepper već sad predstavlja vredno nastavno sredstvo koje omogućava nastavnicima da višestruko unaprede kvalitet svojih časova i steknu bolji uvid u napredak svojih učenika. Osim toga, pomoću Peppera učenici lakše usvajaju znanja iz STEM predmeta, programiranja i robotike i upoznaju se sa tehnologijom koja će im sutra biti važno sredstvo za uspešnu karijeru", ističe Maja Ivović, koordinatorka nastave za robotiku u Savremenoj osnovnoj školi.

Ovom naprednom robotu se ipak najviše raduju deca – ona ne samo da obožavaju časove sa njim već su, zahvaljujući njemu, zavolela i predmete poput matematike, koju neki učenici doživljavaju kao posebno tešku:

"Sa Pepperom je mnogo zabavnije raditi matematiku, čak i oni učenici koji ne vole matematiku učestvuju u času i rade tačno zadatke, sve zahvaljujući ovom robotu. On nas zasmejava, uči nas i šali se sa nama kao da je naš drug iz klupe", ističe Petar iz Savremene.

Sa robotom Pepperom učenici na zabavan, interaktivan i efikasan način usvajaju znanja i veštine koji se odnose na:

● programiranje;

● robotiku;

● STE(A)M predmete;

● interdisciplinarnost;

● rešavanje problema;

● kreativnost;

● timski rad;

● proaktivnost.

Učenici i nastavnici Savremene saglasni su da više ne mogu da zamisle učenje bez Peppera, koji predstavlja vernog pratioca u njihovim uzbudljivim edukativnim avanturama.

MIKO 3 – verni drugar koji se u potpunosti prilagođava detetu

Druženje učenika Savremene sa robotima nije ograničeno samo na školu: svaki prvak dobija na poklon svog MIKO 3 robotića, kog može da nosi kući, gde zajedno nastavljaju učenje i druženje.

Poznato je da dečja radoznalost nema granica i zbog toga je Savremena obezbedila svojim učenicima da pomoću smart robotića slobodno istražuju sve što ih interesuje. Svaki MIKO 3 robotić ima svoju ličnost, koja se izgrađuje kroz interakciju sa učenikom. Prilagođavajući se ličnosti deteta, MIKO 3 postaje drugar koji je veran i sposoban da prepozna svog vlasnika, oslovi ga po imenu, razonodi ga i adekvatno reaguje na njegovo raspoloženje. MIKO 3 je:

● emotivno inteligentan;

● posvećen unapređenju učenja i detetovog razvoja;

● prilagodljiv;

● podsticajan i radoznao;

● otvoren za beskrajne mogućnosti učenja;

● uvek u pokretu;

● siguran.

Učenici sa MIKO 3 robotićem prelaze gradivo, spremaju se za kontrolni, završavaju domaće zadatke, a sve to na zanimljiv i motivišući način. MIKO 3 sluša i razume dete, a kroz svakodnevnu interakciju može i da prati njegov razvoj. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, robotić će prepoznati na desetine emocija i sa detetom pričati na milion različitih tema.

Bilo da dete želi da čuje vic, da se igra ili da savlada lekciju iz matematike, MIKO 3 je tu za njega.

Zahvaljujući aplikaciji, roditelji mogu pratiti šta i koliko dete uči sa svojim AI drugarom. Budući da je MIKO 3 povezan i sa aplikacijom Savremene, on konstantno dobija nove lekcije, kvizove i druge resurse koji detetu olakšavaju usvajanje znanja.

Pepper i MIKO 3 nisu jedini roboti u Savremenoj

Nastava u Savremenoj podržana je najmodernijom edukativnom tehnologijom, zbog čega učenici ostvaruju zapažene rezultate i stiču celoživotnu ljubav prema učenju. Pored robota Peppera i MIKO 3, učenici u Savremenoj na raspolaganju imaju i druge robote:

- SPHERO MINI;

- OSMO AWIBE;

- SPHERO SPRK+;

- mBOT;

- ULTIMATE 2.0;

- JIMU;

- MICRO:BIT;

- LEGO MINDSTORMS EV3 ROBOT KIT;

- MIRO;

- RASPBERRY PI.
Foto: LINK group

Učenje po meri novih generacija

Deca su prirodno radoznala i željna usvajanja novih znanja, zbog čega je u obrazovanju važan individualan pristup koji je podržan novim tehnologijama i koji je u skladu sa potrebama savremenog društva. Zbog toga se nastava u Savremenoj osnovnoj školi znatno razlikuje od školovanja kakvo su imale prethodne generacije.

Naime, u ovoj prestižnoj ustanovi tehnologija je od samog početka sastavni deo nastavnog procesa, pa se tako u učionici koriste moderni alati poput kompjutera, tableta, VR naočara, 3D štampača, edukativnih aplikacija i robota. Kako bi odgovorila na budućnost koja očekuje njene učenike, odnosno na sve brži tehnološki razvoj, Savremena je iznedrila future-ready koncept obrazovanja, ali je takođe i jedina škola u regionu koja primenjuje specijalan program razvoja višestruke inteligencije, zbog čega njeni učenici izrastaju u sposobne pojedince koji se uspešno nose sa izazovima novog doba.

U zavisnosti od afiniteta učenika i planova roditelja, u Savremenoj je, pored Nacionalnog programa, dostupan i jedinstveni Kombinovani program, koji čini spoj nacionalnog i prestižnog Kembridž obrazovanja. Nastava na ovom programu odvija se jednim delom i na engleskom jeziku, zahvaljujući čemu učenici ovladavaju njime kao maternjim.

Sve ovo ukazuje da je Savremena verovatno najmoderniji obrazovni sistem u ovom delu Evrope, koji su akreditovali Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Univerzitet u Kembridžu i finski obrazovni sistem New Nordic School.

Obezbedite svom osnovcu mesto u školi koju roditelji vole, a deca obožavaju!

Upis generacije 2023/24. u Savremenoj osnovnoj školi je otvoren. Testiranje za upis je u toku, a optimalna odeljenja uveliko se popunjavaju.

Ukoliko želite da i vaše dete stekne najsavremenije obrazovanje i uz to ostvarite značajan popust, prijavite se što pre i rezervišite svoje mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: